Eseményeink

Cigánymisszió a Magyarországi Református Egyház eseményein

DSC02214-2

Stratégiánkkal összhangban – melynek alapján az MRE gyülekezetei missziói identitásukban megerősödnek, a cigányság befogadására nyitott és integráló, Istent dicsőítő közösségekké válnak – igyekszünk jelen lenni egyházunk országos és regionális rendezvényein egyaránt.

A Cigánymisszió szervezetten először 2013-ban mutatkozott be a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón, azóta pedig színesebbnél színesebb programokra invitálhattuk a résztvevőket a többnapos fesztivál során: cigány lecsó-, bodag-, illetve káposzta-kóstolás, koncertek, cigány népviselet-bemutatók, koncertek, táncházak, roma holokauszt-drámaelőadás, művészeti programok, bizonyságtételek, gyülekezeti bemutatkozások.

A Magyar Református Egyház – az anyaországi, illetve határon túli magyar református egyházak – 2009-ben tartotta első Egység Napját, melynek öt, illetve tízéves évfordulóján egyaránt saját faházzal és programokkal volt jelen az Országos Református Cigánymisszió. Amíg a színpadon a dicsőítésé és az örömzenélés volt a főszerep, a faháznál szolgálatainkkal és munkatársainkkal ismerkedhettek meg a résztvevők. De üzenhettek imafánkon keresztül, játszhattak a Wáli István Református Cigány Szakkollégium Habiszi – Cigány kulturális társasjátékával és Romani Design-workshopon vehettek részt.

Az Országos Református Cigánymisszió az országos egyházi rendezvényeken való jelenlét mellett mellett szoros kapcsolatot ápol az MRE Oktatási és Missziós Szolgálatával, a Református Pedagógiai Intézettel, illetve a Magyar Református Szeretetszolgálati Alapítvánnyal.

Az együttműködés keretein belül szakmai konferenciákon veszünk részt, illetve új ismeretekkel, jó gyakorlatokkal gazdagítjuk egymást a cigány, illetve hátrányos helyzetű közösségekben végzett szolgálattal kapcsolatban.

Cigánymisszió a Magyarországi Református Egyház eseményein - További hírek

Több százan voltak kíváncsiak a Cigánymisszió eseményeire a Csillagponton

Az Országos Református Cigánymisszió a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat közös sátrában várta az érdeklődőket egyházunk legnagyobb ifjúsági fesztiválján, a legnépszerűbbnek azonban a külső helyszínen megvalósuló programok – cigány táncház, pódiumbeszélgetés, kiengesztelődési workshop – bizonyultak.

Cigánymissziós programok a Csillagponton - Találj Rá(nk)!

Ahogyan az hagyománnyá vált, idén is érdekfeszítő programokkal várunk titeket a Magyarországi Református Egyház ifjúsági találkozóján, a 11. Csillagpont Fesztiválon – 2023. július 26-án és 27-én délután folyamatosan az MRSZ sátrában, de az SDG Református Diákmozgalom pavilonjában és a Multicsarnokban is ott leszünk!

A segítségnyújtásnak lelkiismereti kérdésnek kell lennie

„Erő-forrás 2021” címmel szakmai konferenciát szervezett az MRE Diakóniai Iroda felzárkózási ágazata augusztus 30-án Budapesten, az iroda által fenntartott tanodák és biztos kezdet gyerekházak vezetői és munkatársai részére. Csaknem kilencvenen vettek részt a találkozón, melynek programját kiscsoportos műhelymunkák, drámapedagógiai bemutató és kanapébeszélgetés színesítette.

Videó: Csillagpont 2021 – A legjobb pillanatok

2021. július 27. és 31. között rengeteg élménnyel gazdagodtunk a debreceni Csillagponton, és reméljük, hogy programjaink által mi is gazdagíthattuk a fesztivál résztvevőit. Highlights-videónkban a fesztivál legjobb pillanataiból vágtunk össze egy csokorra valót – köszönjük Nektek!

Videó: „A cigánytáncok nagyon nehezek, de élvezem őket!”

Csillagpontos programjaink legsikeresebbje volt a cigány táncház, mely a fesztivál mindhárom napján várta a tánckedvelőket. A táncokat a 2020-ban WOMEX-életműdíjjal jutalmazott Lakatos Mónika énekesnő lánya, Rostás Dzsenifer, illetve párja, Orsós József tanították.

Videó: „Meglepődtem, mennyire összetartó ez a közösség”

Az Országos Református Cigánymisszió két helyszínen várta a fesztiválozókat a Csillagponton. A Pavilon mellett a Lehetőségek Piacán található sátorban a résztvevők kipróbálhatták a Habiszti – Cigány kulturális társasjátékot, többfordulós roma kvízt tölthettek ki, illetve munkatársainkkal beszélgethettek az Élő Könyvtárban.

Videó: „Mintha beleláttak volna az ember lelkébe”

A karcsa-becskedi Pongó Győző és a budapesti Kovács Dezdemóna Mária egyaránt első Csillagpontján vett részt – a fesztiválon arról kérdeztük őket, milyen gondolatokat ébresztettek bennük a délelőtti főelőadások.

További tartalmak a témában