Eseményeink

Cigánymissziós teológus-tanulmányút

DA_2019101718-52.jpg

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló teológus-lelkész szakos hallgatók hat és fél évig vesznek részt a képzésben, melynek utolsó két szemesztere segédlelkészi év, a negyedik tanévben pedig egy féléven keresztül a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatait ismerhetik meg közelebből.

Az Országos Református Cigánymisszió 2015 óta szervez tanulmányutakat a hallgatók számára az ország egy-egy, romák közötti szolgálat szempontjából fontos régiójába. A teológusok így jártak már Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Somogy megyében is.

A tanulmányutak résztvevői a cigányság felé végzett szolgálat fontosságát felismerő gyülekezetek életébe nyerhetnek betekintést, roma családoknál tartott házi bibliaórákon vehetnek részt, illetve olyan intézményeket ismerhetnek meg, melyek a cigány és hátrányos helyzetű családok, gyermekek életvezetési és tanulási képességeit hivatottak javítani. Ilyenek például a tanodák, a Biztos Kezdet Gyerekházak, valamint az egyedi oktatási szemléletet követő iskolák.

A leendő lelkipásztorok közül sokan először a tanulmányutak során ismerkedtek meg cigány közösségekkel, találkozásaik pedig közelebb hozták őket a romák közötti szolgálathoz. A látogatások így erősíthetik a missziói látás kialakítását, illetve kapaszkodót nyújthatnak a későbbi, terepen végzett munkához.

DA_CM_LTK_2020-23.jpg

Nem fogok sírni a parókián azért, mert nem értek a cigánymisszióhoz

2020 már csak ilyen: a COVID-19 miatt online szerveztük meg tavaszi imanapunkat és őszi konferenciánkat, és a hagyományos cigánymissziós teológus-tanulmányutunk sem kerülhette el a sorsát. A Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatói ugyan a tereptapasztalatot mellőző, ám annál bensőségesebb és információdúsabb három napos kurzuson vehettek részt, ahol – szavaikkal élve – megfelelő alapot kaptak jövőbeli szolgálatukhoz.

DA_2019101718-40.jpg

Örömteli, amikor a lelkész nyitni tud a cigányok felé

A KRE és a Cigánymisszió együttműködésének köszönhetően ötödik alkalommal vehettek részt cigánymissziós tanulmányúton az intézmény negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatói október 17. és 20. között.

DSC_0373.JPG

Megnyílt egy új világ

Cigánymissziós tanulmányúton vettek részt a KRE negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatói.

További tartalmak

„Gyertek be!” - Teológushallgatók élményei a tiszántúli cigánymissziókban

A Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatóinak egy csoportja október végén betekintést nyerhetett a Tiszántúli Egyházkerület négy településén folyó cigánymissziós munkába, valamint a Magiszter Alapítvány Tiszavasváriban található iskolájának életébe - a tanulmányutat a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen meghallgatott előadás színesítette.

További tartalmak a témában