Hírek

Több százan voltak kíváncsiak a Cigánymisszió eseményeire a Csillagponton

Az Országos Református Cigánymisszió a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat közös sátrában várta az érdeklődőket egyházunk legnagyobb ifjúsági fesztiválján, a legnépszerűbbnek azonban a külső helyszínen megvalósuló programok – cigány táncház, pódiumbeszélgetés, kiengesztelődési workshop – bizonyultak.

A hagyományokhoz híven idén is bemutattuk szerteágazó szolgálatunkat a Csillagponton, melyet első ízben a zánkai Erzsébet-tábor területén szervezett meg a Magyarországi Református Egyház.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat közös sátorral várta a több mint 4000 résztvevőt, ahol a társadalmi szolgálatok mellett a Felzárkózó Települések programban készült termékeket – bőrövek, táskák, kulcstartók – is meg lehetett vásárolni.

DSC03667-2

Fotó: Dezső Attila

Mi két napon, július 26-án szerdán, illetve július 27-én csütörtökön vettünk részt a fesztiválon – megérkezésünk után nem sokkal már a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom pavilonjában vártuk az érdeklődőket pódiumbeszélgetésre. Vendégünk Kovács Dezdemóna Mária, a Károli Gáspár Református Egyetem joghallgatója és a Budapesti Református Cigány Szakkollégium tagja volt, aki motivációiról, identitásának alakulásáról, szerteágazó tanulmányairól és érdeklődési köréről mesélt nekünk.

DSC01873-2

Fotó: Ignácz Andrea

A programok sorát Sztojka Szabina workshopja folytatta, szintén az SDG-s helyszínen – a lelkipásztor a Kiengesztelődési szeminárium egyes elemei kapcsán beszélgetett a résztvevőkkel arról, hogy milyen egyéni és közös fájdalmaink lehetnek, illetve hogyan tehetjük le őket Krisztus keresztjéhez.

DSC02032-2

Fotó: Dezső Attila

A nap csúcspontja kétségkívül a cigány táncház volt: a Romengi Voja zenekar fergeteges hangulatot varázsolt a Multicsarnokban, két részből álló előadásuk során. Előbb cigány folkdalokat játszottak nekünk, majd Balogh Zsolt tradicionális szabolcsi cigány táncokat tanított a csaknem kétszáz résztvevőnek. „Itt mindenki cigány lett egy kicsit” – mondta a zenekarvezető az eseményről, melyről videót is készítettünk:

Csütörtökön már csak a sátornál vártuk az érdeklődőket roma kvízekkel – a helyes kitöltőknek cigánymissziós bögre, kulacs, póló, sapka vagy táska lett a jutalma –, illetve beszélgetésekkel sztereotípiáinkról, szolgálatunk részleteiről.

DSC02214-2

Fotó: Dezső Attila

Hálásak vagyunk Istennek, hogy munkánk egy kis szeletét bemutathattuk és ismét hidakat építhettünk romák, illetve nem romák között a Csillagponton – annak reményében, hogy a fesztivál kapuin kívül egy élhetőbb és előítélet-mentesebb társadalom tagjai lehessünk.

DSC03045-2

Fotó: Dezső Attila