Eseményeink

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól

DA_20220805-20.jpg

A közéletben kevés szó esik a második világháború alatti genocídiumban elhunyt cigányokról, pedig a népirtás során a zsidók, a homoszexuálisok, a mentális betegségben szenvedők – azaz az árja kitételnek nem megfelelő emberek – mellett rengeteg romát hurcoltak el és öltek meg haláltáborokban.

A Porajmos (lovári: pharrajimos, jelentése: elpusztítás) áldozatairól nincsenek pontos adatok, hiszen sokukat nyilvántartásba vétel nélkül gyilkoltak meg, ezért történészek 200 ezer és 2 millió közé becslik számukat.

Ebből fakadóan a Magyarországról deportált cigányok számát sem tudni biztosan, tény azonban, hogy hazánk március 19-i német megszállását követően több ezer romát telepítettek ki koncentrációs táborokba.

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi konferenciáján határozott arról, hogy minden év augusztus 2-án emlékezzünk meg a holokauszt roma áldozatairól – 1944-ben ugyanis e nap éjszakáján számolták fel auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, megölve 3000 fogvatartottját.

Az Országos Református Cigánymisszió a roma hagyományoknak megfelelően egy virrasztással hajt fejet az áldozatok előtt 2019 óta: az eseményen a résztvevők megismerhetik a népirtás politikai-történeti hátterét, és együtt imádkozhatnak a megbékélésért.

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól - Hírek

Emlékezni egy békésebb jelenért

„A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött, az egyre erősödő kirekesztés vezetett odáig” – emlékeztetett minket a Budapesti Református Skót Misszió templomában az egyik vendég arra, hogy a szívünk mélyén rejlő gyűlöletmagvaknak milyen szörnyű következményei lehetnek. Az Országos Református Cigánymisszió negyedik alkalommal emlékezett meg a roma holokauszt áldozatairól, összekötve azt a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet-híd közötti szakaszának névadója, Jane Haining skót misszionárius önfeláldozó életútjának felidézésével.

Videó: „Jézus át merte lépni az emberek közötti határokat”

Bán Béla bajai lelkipásztor, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese hirdette az igét az Országos Református Cigánymisszió és a Kecskeméti Református Egyházközség roma holokauszt-megemlékezésén, 2021. augusztus 8-án, a kecskeméti Hajnalcsillag Tanodában.

Videó: Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól Kecskeméten

Az Országos Református Cigánymisszió és a Kecskeméti Református Egyházközség közös szervezésű eseményen emlékezett a holokauszt roma áldozataira augusztus 8-án, a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda udvarán. Kameránk előtt Gondi Ferencné, a tanoda háziasszonya, Telek Péter Pálné Kabai Virág diakónus és Bárdos Péterné, a tanoda szakmai vezetője mesélt az esemény és a helyszínválasztás jelentőségéről.

A holokauszt roma áldozataira emlékeztek Kecskeméten

Az Országos Református Cigánymisszió és a Kecskeméti Református Egyházközség közös szervezésű eseményen emlékezett a holokauszt roma áldozataira augusztus 8-án, a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda udvarán.

Lappang a Múlt-kór – Megdöbbentő táncelőadás a roma holokausztról

A Madách Tánc-és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei a Lappang a Múlt-Kór című darabot adják elő az Országos Református Cigánymisszió Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól eseményén 2020. augusztus 2-án. A darab a roma holokausztnak, a porajmosnak állít emléket a zene és a tánc eszközeivel, gimnazista korú diákok előadásában, amely narráció segítségével kíséri végig e kegyetlen történelmi korszakot.

További tartalmak a témában