Cigánymisszió

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól

IVY_3645.JPG

A közéletben kevés szó esik a második világháború alatti genocídiumban elhunyt cigányokról, pedig a népirtás során a zsidók, a homoszexuálisok, a mentális betegségben szenvedők – azaz az árja kitételnek nem megfelelő emberek – mellett rengeteg romát hurcoltak el és öltek meg haláltáborokban.

A Porajmos (lovári: pharrajimos, jelentése: elpuszítás) áldozatairól nincsenek pontos adatok, hiszen sokukat nyilvántartásba vétel nélkül gyilkoltak meg, ezért történészek 200 ezer és 2 millió közé becslik számukat.

Ebből fakadóan a Magyarországról deportált cigányok számát sem tudni biztosan, tény azonban, hogy hazánk március 19-i német megszállását követően több ezer romát telepítettek ki koncentrációs táborokba.

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi konferenciáján határozott arról, hogy minden év augusztus 2-án emlékezzünk meg a holokauszt roma áldozatairól – 1944-ben ugyanis e nap éjszakáján számolták fel auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, megölve 3000 fogvatartottját.

Az Országos Református Cigánymisszió a roma hagyományoknak megfelelően egy virrasztással hajt fejet az áldozatok előtt 2019 óta: az eseményen a résztvevők megismerhetik a népirtás politikai-történeti hátterét, és együtt imádkozhatnak a megbékélésért.

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól - Hírek

Mi történt a roma holokauszt során?

Horváth Elvira előadása a holokauszt roma áldozatairól történő, 2019. szeptember 1-i megemlékezésen, mely elhangzott a Budapesti Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában.

Lázadás Isten tökéletes akarata ellen

Az Országos Református Cigánymisszió csendes főhajtással emlékezett a holokauszt roma áldozataira a Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában.

További tartalmak a témában