Eseményeink

Kiengesztelődési szeminárium és képzés

DA_20191019-177.jpg

Megbékélés – az Országos Református Cigánymisszió három alappillére közül az egyik, megmutatva, hogy szolgálatunk milyen kiemelt fontosságú eleméről van szó. Eltökélt célunk, hogy a Magyarországi Református Egyház gyülekezetei a megbékélés követei legyenek a cigányság és a többségi társadalom között. Ennek érdekében 2015 óta szervezünk kiengesztelődési szemináriumokat és tréningeket hazánkban, melyek során feldolgozhatjuk múltbéli sérelmeinket, hogy együtt, származástól függetlenül tudjuk kimondani: mindannyian a szent nemzet tagjai vagyunk.

A kiengesztelődés, mint a népek közötti megbékélés eszköze 1994-ben indult el Ruandából, ahol három hónap alatt csaknem egymillióan veszítették életüket a hutuk és tuszik között kitört polgárháborúban végrehajtott népirtás során. Rhiannon Lloyd walesi keresztény pszichiáternő már ez év őszén elkezdett kidolgozni egy programot, amely az üldözők és üldözöttek, gyilkosok és áldozatok hozzátartozói között igyekezett békét teremteni. A forrás és a végpont Krisztus keresztje – hiszen Ő az, aki a bűneink mellett a sebeinket is hordozza.

A kiengesztelődési szolgálat azóta nemzetközivé vált, számos országban és kontinensen szerveztek már szemináriumokat és tréningeket az elmúlt több mint negyedszázad során, a helyi, nemzetiségek közötti konfliktusok enyhítésére.

Magyarországon az Országos Református Cigánymisszió ismertette meg egyházunkkal ezt a fajta kiengesztelődési szemináriumot. Az első szeminárium után nemzetközileg, majd itthon képzett trénercsapat munkálja és munkálhatja a megbékélést a cigányok és nem cigányok között, akik a jövőben az etnikai feszültségekkel terhelt magyarországi településeken dolgozhatnak a békés és gyümölcsöző együtt élésért.

Kiengesztelődési szeminárium és képzés - hírek

DA_02364-2.jpg

Krisztusban nem a származás, hanem a szent nemzet az elsődleges rendezési elvünk

Negyedik alkalommal szervezett Kiengesztelődés a népek között szemináriumot az Országos Református Cigánymisszió 2021. augusztus 6. és 8. között Kecskeméten. A romák és nem romák kölcsönös megbékélését előtérbe helyező, háromnapos alkalmon a résztvevők előadások, drámák és kiscsoportos beszélgetések során juthattak el a fájdalmak felismerésétől a bocsánatkérésig.

Tovább a cikkhez

Kiengesztelődési szeminárium és képzés - További hírek

Gyógyító erő az ukrán-orosz konfliktusban

Interjú George de Vuysttel, aki több mint húsz éve él Ukrajnában, 2015 óta pedig donyecki és luhanszki háborús övezetekben szervez kiengesztelődési szemináriumokat a szembenálló felek között.

További tartalmak a témában