Hírek

Cigánymissziós tanulmányúton a budapesti teológushallgatók

A KRE negyedéves teológushallgatói háromnapos tanulmányút keretében cigánymissziós modelleket ismertek meg. Októberben ellátogattak Pátkára, Kiskunhalasra, Kecskemétre, Büssübe és Kaposfőre. A terepen találkoztak munkatársakkal, és betekintés nyertek egy-egy cigány közösség életébe.

A különböző helyszíneken a missziós munka más-más oldalát vizsgálhatták meg: Kecskeméten a Pancsinelló Játszóház baba-mama körében találkozhattak fiatal cigány anyukákkal. Kiskunhalason megismerkedtek Irénke nénivel, a tapasztalt szociális munkással, aki hívő emberként  évtizedekig dolgozott a cigányság nehéz életkörülményeinek enyhítésén, mindennapi problémáinak megoldásán és nem utolsó sorban törődött a lelkekkel is. A Székesfehérvár melletti Pátkán a református lelkész, Országh István azt fogalmazta meg a teológushallgatók számára, hogy felelősséget érez a település teljes lakosságáért, akik között cigányok is élnek. Itt civil kezdeményezésre indult egy tanoda, és a templomépület egy erre a célra kialakított részében hátrányos helyzetű gyermekek minden délután játszani és tanulni gyülekeznek.

Másnap a somogyi Büssü Tarkabarka Óvodájában nagy szeretettel fogadták a diákokat a cigány gyerekek.

kép

− Engem személy szerint az egy kicsit meglepett, hogy mikor odaültem közéjük, a gyerekek rögtön meg is öleltek – számolt be egy hallgató. − Érdeklődőek, tanulékonyak. Szívesen énekelték a református gyermek-énekeket.

kép

− Hiszed-e, hogy Istennek minden élettel terve van? – tette fel a teológushallgatóknak a kérdést Kálmán Csaba misszióvezető lelkész. Majd hozzátette, hogy annak az életnek is, aki saját testének áruba bocsájtásával tartja el családját. Annak is, aki megveri mindennap a feleségét. És így tovább. Ebben a környezetben szól az evangélium. Nagyon is. És ez formálta át a Budapestről érkezett lelkész világlátását is.

Volt, aki először járt életében cigány otthonban. Így érthetően félt ettől a találkozástól, ami végül annyira jól sikerült, hogy a közösségi terembe tervezett áhítat helyett házi istentiszteletre került sor egy kis autentikus cigány zenéléssel.

A harmadik napon Kaposfő katolikus plébánosa, Somos László beszélt arról a huszonegy évről, amelynek eredménye ott helyben láthatóvá vált: tanoda a gyermekeknek, ingyen ebéd a rászorulóknak, és még sok-sok karitatív szolgálat.

kép

− Legyél minél többet közöttük! − tanácsolta a plébános a fiataloknak.

− Akinek belépsz az otthonába, annak az életébe is belépsz.  Ez nem csak felelősséget ró az ember nyakába, hanem ezzel együtt egy tanulságos „kaland” is kezdetét veheti – vélte a háromnapos látogatás után az egyik teológus.

Szöveg: Hallgatók

Fotók:  Kecskemét és Büssü - Hajdú D. András. Somos László -  kmmk.hu