Hírek

Cigánymissziós jó gyakorlatok Baranyában

Tanulmányúton a KRE-HTK hatodéves teológushallgatói

A Cigánymisszióban évek óta hagyomány, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem negyedik évfolyamos teológus-lelkész szakos hallgatóival közösen tanulmányútra megyünk olyan közösségekbe, ahol megismerhetik szolgálatunk egy-egy szeletét. 2020-ban ősszel a tereplátogatás a Covid miatt elmaradt, és az akkori csoport egy online kurzus keretein belül ismerkedhetett meg a misszióval. Nemrég azonban – immár a hatodik évük végén – bepótolták az utat, és több baranyai közösségbe is ellátogattak.

8-DSC06109

A 2023. május 16-18. közötti tanulmányút első állomása Pécs volt, ahol az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány munkatársa, Farkas Katalin vezette körbe a csapatot és munkatársainkat. Az ismertető fókuszában az egykori, mecseki bányavidék hanyatlása kapcsán beindult társadalmi változások álltak, melyek gazdasági vonatkozásaik mellett a helyi építészetben is nyomot hagytak.

33-DSC05661

Fotó: Ignácz Andrea

Finom ebéddel – húsos lecsó punyával – a Színes Gyöngyök Egyesület fenntartásában működő Kóstolda szolgált, étkezés közben a lakásétterem munkatársai a helyi beás cigány közösségek életéről meséltek a résztvevőknek.

32-DSC05665

Fotó: Ignácz Andrea

Délután a Gandhi Gimnázium látott vendégül minket, ahol az első évfolyamos Pusztai Dorina – a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda tagja – mellett az intézmény oktatói meséltek a Magyarország és Európa első roma nemzetiségi középiskolájában zajló életről.

30-DSC05699

Fotó: Ignácz Andrea

Az este már Sellyén írt minket, ahol Porcsné Papp Zsófia lelkipásztor és férje, a közeli Drávafokon FETE-koordinátori pozícióban dolgozó Porcs Péter mesélt a közösség életéről.

Másnap a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájában folyó munkát ismerhettük meg, amelyben Pintérné Lázok Orsolya intézményvezető és néhány diák volt a segítségünkre – utóbbiak az Aranyhíd cigány vers- és prózamondó versenyen előadott, ezüst minősítéssel jutalmazott produkciójukat is előadták.

26-DSC05769

Fotó: Bolyhos Andrea

Délután a Református Szeretetszolgálat fenntartásában működő Sellyei Tanoda vendégei voltunk, ahol nem csak az intézmény hátránykompenzáló szolgálatát ismerhettük meg, de önfeledt táncba is bekapcsolódhattunk. A fiatalok a tanoda logójával ellátott süteményekkel kedveskedtek nekünk, a teológuscsapatból néhányan pedig ügyességi játékot játszottak velük.

21-DSC05838

Fotó: Dezső Attila

Este a Szigetvár-környéki Gondozó Egyházközség lelkipásztorai, Bárdos-Blatt Szabolcs és Boglárka, illetve Varga Fanni beosztott lelkész jöttek el sellyei szállásunkra, hogy az egyházi szinten egyedülállónak számító, a missziói körzetben végzett szolgálatról meséljenek.

Az utolsó napot Alsószentmártonban töltöttük, ahol Lankó József, a Szent Ferenc Cigány Plébánia vezetője mutatta be szerteágazó pasztorációs munkáját.

14-DSC06024

Fotó: Bolyhos Andrea

A katolikus Pécsi Egyházmegye fenntartásában a településen működik a Szent Márton Óvoda, ahol négy csoportban zajlik a többségében cigány gyerekek fejlesztése és nevelése. Csapatunk nem csak passzív szemlélője volt a foglalkozásoknak, de bekapcsolódtunk a játékba, a bibliaórába, és közös táncban is részt vettünk velük.

2-DSC06235

Fotó: Bolyhos Andrea

Bízunk benne, hogy a terepen szerzett tapasztalatok a korábbi, online elsajátított ismeretekkel együtt komplex módon segítik majd a református lelkipásztorok újabb generációját, ha missziós szolgálatot végeznek a jövőben!