Hírek

Belgrádban is bemutatkozott a hazai cigánymisszió

Tovább erősödik a cigánymissziók nemzetközi hálózata. 27 ország romák között szolgálatot végző képviselője találkozott Belgrádban, hogy megismerjék egymás munkáját, erőt és tudást merítsenek egymás példájából és összehangolják szolgálataikat.

Mint arról tavaly beszámoltunk, a 2016 őszén Békésen megrendezett 2. Nemzetközi Cigánymissziós Konferencián minden az képviselt 27 országból kiválasztottak egy-két képviselőt, akik hálózattá szerveződve rendszeresen tájékoztatják egymást az országban zajló cigánymisszós eseményekről, sikerekről, szükségekről.

Az országképviselők március 29. és 31. között Belgárdban, a Hriscansko Udruzenje Beograd (Belgrádi Keresztény Egyesület) bibliaiskolájának épületében gyűltek össze, hogy meghallgassák egymást, meigsmerjék Albániától Nagy-Britanniáig a gyülekezetek és keresztény civil szervezetek hogyan szolgálnak a romák között.

kép

„A szervezet elsődleges célja, hogy Jézus örömhírét hirdetve az európai roma közösségek megváltozzanak. Ehhez a látásunkhoz a hálózatosodás, kapcsolatépítés és a kutatás az első lépés.” – mondta Miki Kamberovic, a Roma Networks vezetőségének szerbiai tagja, az Oázis Roma Gyülekezet pásztora.

Az egyes országok bemutatóin túl olyan nemzetközi szervezetek munkájába is bepillantást nyertünk, mint a hazánkban is jelen levő, de különösen Csehországban és Szlovákiában aktív Üdvhadsereg (Salvation Army), vagy az evangelizációt és az erőforrásalapú közösségfejlesztés a holisztikus misszió jegyében végző CHE (Community Health Evangelism), amely Magyarországon MEK (Misszió az Egészséges Közösségekért) néven dolgozik. Munkájukban felekzetektől függetlenül együttműködnek egyházi közösségekkel. Elsősorban a fenntartható, olcsó fűtési lehetőséget biztosító brikettprogramjairól és tréningjeiről ismerjük őket.

Nina Vujic, a hálózat horvát vezetője hangsúlyozta: a misszió hajtóerejét ma már nem a nyugatról érkező misszionáriusok adják, az olyan szervezetek, mint pl. a rendezvényen szintén bemutatkozó Reach Global inkább facilitátorként, a helyi kultúrát jól ismerő, oda beágyazott lelkészekkel és misszionáriusokkal keresik a kapcsolatot. Egyre nagyobb tehát a szükség a régió misszióinak összefogására, hogy egymástól tanuljunk, közösségben erősödjünk, hiszen a régión belül hasonló kihívásokkal küzdünk

kép

A hazai cigánymissziós bemutatkozás elsősorban a felekezetek közötti együttműködésről számolt be, amely öt felekezet (baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi és református) cigánymissziós munkáját hangolja össze. Az éves közös találkozók mellett olyan gyümölcsei is vannak, mint a Cigánymisszós Módszertani Füzetek, vagy a negyedéves Tükör című hírlevél a felekezeti lapok mellékleteként. De szó esett a szintén több felekezet együttműködésében működő cigány szakkollégiumi hálózatról, a lelkésztovábbképzésről és a hittanoktatói konferenciánkról is. Később egy-egy régió tovább egyeztetett, hiszen a jövőben szűkebb regionális együttműködések várhatók például a cseh, szlovák, magyar és román felek között.

A záróalkalmon Durkó Albert az MPE Országos Cigánymisszió misszióvezetője hirdetett igét Jeremiás Siralmai alapján: „Ha újra meggondolom, reménykedni kezdek.” Bátorította a jelenlévőket, merjék vigyék Isten elé vinni a nehézségeket, a kudarcokat, és Ő gondoskodni fog róla, hogy újra reménykedni kezdjünk. A háromnapos tanácskozás közös úrvacsorával zárult.

kép