Hírek

A cigány irodalom ünnepe

Vers- és prózamondó versenyen vettek részt a református tanodák

Harmadik alkalommal szervezte meg Aranyhíd cigány vers- és prózamondó versenyét az Országos Református Cigánymisszió, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának dísztermében.

Aranyhíd cigány vers- és prózamondó verseny 2021

Fotó: Bazánth Ivola

Nagyon messze van 2020 augusztusa. Hosszú hónapokig ugyanis ekkor szerveztünk utoljára személyes jelenléttel országos programot, a holokauszt roma áldozatairól történő megemlékezést. A koronavírus-járvány két hullámán túljutva ezért örömtelibb volt a találkozás 2021. június 5-én, szombaton délelőtt.

A Zsinati Hivatal dísztermét betöltő gyerekzsivaj, a színes dekoráció, a levegőben érezhető izgatottság mind-mind annak a jele volt, hogy az Országos Református Cigánymisszió eseményein is visszatérnek a dolgok a régi kerékvágásba.

IVI_0173.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

A program Hanula-Csordás Dóra dunántúli cigánymissziós referens igei gondolataival kezdődött. A lelkipásztor kihangsúlyozta, hogy ahogyan a Jelenések könyvének 21. részében arról olvashatunk, hogy Isten új eget és új földet fog teremteni, úgy leszünk mi is a részesei ennek - akár azzal, hogy ezen a versenyen való részvétellel őt dicsőítjük.

Még mielőtt a tanodások nekivághattak volna a küzdelemnek, sor került a 2020-as és 2021-es Év Roma Református Pedagógusa-díjak átadására. A tavalyi díjazottakat (Budai Viktor lett az Év Roma Református Pedagógusa és Lakatos Krisztián az Év Roma Református Pedagógiai asszisztense) Gregussné Búzás Irén tiszántúli cigánymissziós referens méltatta, majd Hanula-Csordás Dóra mutatta be az idei szavazásokon kitüntetteket.

A 2021-es Év Év Roma Református Pedagógusa a Dencsházi Tanoda szakmai vezetője, Wolf Ferencné lett, az Év Roma Református Pedagógiai asszisztense pedig Gondi Ferencné, a Kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda gondnoka. A díjazottak elismeréseiket Tóth Anita országos cigánymissziós referenstől vették át.

Az Aranyhídra összesen kilenc tanoda nevezett az ország minden szegletéből: Szabolcs-Szatmár-Beregből, Baranyából, Bács-Kiskunból, Borsod-Abaúj-Zemplénből, Pest megyéből és Hajdú Biharból, sőt, a Felvidékről is érkezett egy csapat a versenyre.

A tanodák egyéni és csoportos, magyar, romani, vagy beás nyelven előadott produkciókkal indulhattak. A megmérettetés két blokkban zajlott, előbb négy, majd öt tanoda adott számot tudásáról.

A versenyen elhangzottak versek és prózai művek többek között Orsós Jakabtól, Jónás Tamástól, Káli-Horváth Kálmántól, Babindák Istvántól, Choli Daróczi Józseftől, Bari Károlytól és Rostás-Farkas Györgytől. A repertoárban egyaránt szerepeltek vidám, de komoly, elgondolkodtató művek is.

IVI_0400.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

A négytagú zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen a tanodások magasra helyezték a lécet színvonal és minőség terén. Az előadásokat értékelők - Tóth Anita, Hanula-Csordás Dóra, Naszádi Krisztina és Németh-Kovács Nóra - arany, ezüst és bronz minősítésű okleveleket adtak a versenyen indulóknak, de több különdíjat is kiosztottak. Amíg a fiatalok az eredményhirdetésre vártak, addig Babindák Ernő, a Csatai Lakatos Menyhért Tanoda vezetője spontán daltanításba kezdett egy gitárral a kezében - szavai halló fülekre és értő közönségre találtak.

Az Aranyhíd cigány vers- és prózamondó verseny eredménye:

Arany minősítésű oklevelet kapott:
- Csatai Lakatos Menyhért Tanoda
- Kisszekeresi Tanoda
- Piliscsabai Tanoda

Ezüst minősítésű oklevelet kapott:
- Kokadi Tanoda
- Sellyei Tanoda
- Kiskunhalasi Tanoda
- Kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda

Bronz minősítésű oklevelet kapott:
- Bódvaszilasi Tanoda
- Újkenézi Csillag Tanoda

Különdíjban részesült:
- Fekete Hunor (Kokad) a legbátrabb előadásért
- Horváth Sándor (Piliscsaba) a cigány nyelv ápolásááért
- Kisszekeresi Tanoda a legkreatívabb előadásért
- Csonka Diána (Kecskemét) saját verse előadásáért.
- Sellyei Tanoda a legnehezebb versek előadásááért
- Radics Milán (Kecskemét) a legjobb színpadi kiállásért
- Csatai Lakatos Menyhért Tanoda a legjobb csapatmunkáért.

A gyerekeken, felkészítőiken, kísérőiket és munkatársainkon egyaránt érezhető volt, hogy mindenki vágyott már a személyes találkozásokra - a cigány irodalom népszerűsítése mellett így a 2021-es Aranyhíd különleges közösségformáló eseménnyé vált. Jövőre sem adjuk alább!

IVI_0548.jpg

Fotó: Bazánth Ivola