Középpontban a keresztyén közösségfejlesztés és spiritualitás

Középpontban a keresztyén közösségfejlesztés és spiritualitás

Együtt-egymásért keresztyén közösségfejlesztő munkatársképzésünk tanévi negyedik hétvégéjének Berekfürdő adott otthont, március 10. és 12. között.

Az első és második évfolyamos diákok – kiegészülve néhány, a képzésen segítőként jelen lévő már végzett testvérünkkel – pénteken megismerhették a kiengesztelődési szeminárium egyik részletét Sztojka Szabina lelkipásztor vezetésével. A képzés résztvevői összegyűjtötték, hogy a gonosz mitől fosztotta meg a cigányságot, a magyarságot, hogy milyen közösségi fájdalmak terhelik a két nép kapcsolatát. A blokk végén lehetőség volt mindezek papírra vetésére, melyek aztán Krisztus keresztjére kerültek, majd Istennek felajánlva azokat, a tűz martalékává váltak.

BA_2023031012-02

Fotó: Bolyhos Andrea

A szombati áhítatot – melyet Dani Eszter solymári lelkipásztor tartott – követően a hétvége külön folytatódott a két évfolyam számára. Az elsősök a délelőtt folyamán a keresztyén közösségfejlesztés-órán a programszervezés fortélyaival ismerkedtek Lakatos Kingával, majd kisebb csoportokban meg is terveztek egy-egy eseményt, illetve SWOT-analízist készítettek róluk. Délután Dani Eszter spiritualitás-óráján befejezték a Nagy történet című könyv feldolgozását, illetve tovább gyakorolták az induktív bibliatanulmányozást.

BA_2023031012-07

Fotó: Bolyhos Andrea

A második évfolyamosok Eszterrel kezdtek, ők a talentumokról tanultak. A lelkipásztor ezzel el is köszönt a képzésben résztvevőktől, ebben a formában már egyik évfolyammal sem találkozik majd. A stafétát Lakatos Kinga vette át délután, akivel a másodikosok az úgynevezett „jövő műhely”-módszerrel megálmodták településeik jövőjét. A megszületett fantáziaprojektek után a képzettek kidolgozták egy konkrét terv lépéseit.

Az este folyamán Sztojka Szabina bemutatta az 1994-es ruandai népirtás után elinduló megbékélési folyamatot a résztvevőknek, illetve a kiengesztelődési szemináriumon már részt vett diákok meséltek élményeikről és megtapasztalásaikról.

BA_2023031012-05

Fotó: Bolyhos Andrea

A vasárnap reggel Kiss Réka Anna áhítatával kezdődött, a hétvége összefoglalásával folytatódott, illetve szakmai önismereti csoportokkal zárult.

Az Együtt-egymásért képzés idei tanévének utolsó hétvégéjére június elején kerül sor.