Cigánymisszió

Virtuálisan is Együtt-egymásért

Együtt-egymásért gyülekezetei közösségfejlesztő munkatársképzésünk novemberi hétvégéje online formában zajlott: a csaknem harminc résztvevő Zoomon keresztül kapcsolódott be az oktatásba.

Szeptember elején mindannyiunk számára örömet okozott, hogy a januári képzési alkalmat követően ismét személyesen találkozhattunk egymással: sor került az Együtt-egymásért program első éveseinek oklevél-átadójára, és a harmadik évfolyam is elkezdhette a tanulást.

A koronavírus-járvány fokozódása azonban megakadályozza, hogy a tanév második alkalmán együtt legyünk, ezért a program munkatársai hamar elkezdték szervezni, hogy november 6. és 8. között minden flottul menjen.

Múlt héten - a járványügyi előírások szigorú betartásával - több mint egy tucatnyi települést látogattunk végig, hogy elvigyük a képzés résztvevőinek az oktatáshoz szükséges felszereléseket, és ahol kellett, megmutattuk ki hogyan tud majd bekapcsolódni a képzésbe.

kép

Gyirgyó Dénesék házánál többen kapcsolódtak be egyszerre a képzésbe (Fotó: Gyirgyó Dénes)

Kezdeti félelmeink csak rövid ideig bizonyultak megalapozottnak: a technika néhol ugyan megviccelt minket, de hála a helyi lelkipásztoroknak, munkatársaknak, vagy éppen családtagoknak, a képzés mindkét évfolyama hatékonyan csatlakozni tudott a közös Zoom-csoporthoz.

A pénteki nyitó áhítatot - melyet Tóth Anita országos cigánymissziós referens tartott - követően a személyes tapasztalatok és aktualitások megosztásán, szombaton pedig a képzés elméleti részén volt a hangsúly.

A második tanévüket kezdő hallgatók Gál Judit debreceni kórházlelkész Spiritualitás-blokkjában a családlátogatás fontosságáról és az önértékelésről volt szó, Marosszéki Emese a konflktuskezelésről beszélgetett a résztvevőkkel, Ignácz Margit és Ignácz Andrea pedig a Romológia-blokkban a média által sugárzott cigányképről, a cigányság és a szegénység elválasztásáról, valamint a szegénységből fakadó magatartásformákról folytatott diskurzust.

kép

Ezzel párhuzamosan az elsőévesek Spiritualitás-műhelyét Dani Eszter zsinati missziói irodavezető vezette, Lakatos Kinga pedig a keresztyén közösségfejlesztésről tartott interaktív előadást.

A vasárnap reggel Tomes Attila, az Együtt-egymásért program szakmai mentorának áhítatával kezdődött, majd a hétvége tapasztalatainak megosztásával folytatódott: sokan sajnálták, hogy a személyes találkozás helyébe az online kapcsolattartás lépett, ahogyan azt is, hogy csak két napon keresztül lehettek egymás társaságában. Mindazonáltal kivétel nékül örömüket fejezték ki azt illetően, hogy a képzésen elhangzottak hasznos tapasztalatnak bizonyultak otthoni szolgálatukhoz.

A képzési hétvége a két csoport szupervíziójával zárult - illetve annak reményében, hogy két hónap múlva ismét egy közösségben lehetünk fizikailag is.

Szöveg: Dezső Attila