Hírek

Tizenkét kedvenc cigánymissziós fotónk a 2023-as évből

Hagyományainkhoz híven szeretettel osztjuk meg az elmúlt év számunkra legkedvesebb felvételeit. Számos emlékezetes pillanatot élhettünk át országos eseményeinken, munkatársképzésünkön, konferenciáinkon és szolgálatunk legkülönfélébb területein. Válogatás során nehéz objektíven mérlegelni, így nézzék el nekünk, ha olykor a szubjektív szemlélőt fellelni vélik.

1_Halld meg a hangom! rap- és slamverseny_Januar_28

Halld meg a hangom! rap- és slamverseny

Első alkalommal szervezett rap- és slamversenyt Halld meg a hangom! mottóval az Országos Református Cigánymisszió a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) támogatásával. A Budapesti Református Skót Misszió templomában rendezett eseményen összesen tizennégy tanodás fiatal, tizenhárom formációban, hat helyszínről mutatta meg tehetségét, és adott bizonyosságot érett hitéről az általuk előadott dalokban.

2_Cigánymissziós Lelkész Továbbképzés_marcius_20

Cigánymissziós lelkésztovábbképzés

Az idei cigánymissziós lelkésztovábbképzésünk témája „Menjek vagy ne menjek?” – Hivatás és küldetés: a lelkészi szolgálat lehetőségei a cigány közösségekben volt.

Az akkreditált képzés során a már cigányok között szolgáló, vagy a missziós munka iránt érdeklődő lelkipásztorok hasznos elméleti és gyakorlati tudást szerezhettek meg hivatásukhoz kapcsolódó szakterületekről.

3_Kecskeméti klipfelvétel_aprilis_1

Kecskeméti klipfelvétel

A Református Szeretetszolgálat fenntartásában működő kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda fiataljainak első videoklipje a januári Halld meg a hangom! rap- és slamversenyen előadott győztes "Másik élet" című dalukhoz készült. Pusztai Dorina, Horváth Ketrin és Fazekas Balázs a legjobb raptrió díját kapta meg a januári versenyen.

4_Összetartozunk Roma Nap_aprilis_15

Összetartozunk Roma Nap

Az évente megrendezett talákozón ezúttal a régi-új Ráday Házba várták a vendégeket, hogy az esélyegyenlőségről és az előítéletek lebontásáról beszélgessenek. A két főszervező a Roma Szakkollégiumok Egyesület és a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat volt.

Balog Zoltán, a Zsinat lelkészi elnöke és Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, valamint Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója és munkatársai is meglátogatták a Cigánymisszió sátrát.

5_Újléta - Interjúriport_aprilis_20

Ahová Isten vezet – riport cigánymisszióban szolgáló fiatal tiszántúli lelkészekkel

Ahová Isten vezet címmel, a lelkipásztori hivatás évéhez kapcsolódóan készült interjú két fiatal, határ menti kistelepüléseken szolgáló református lelkésszel, Keresztyén Károllyal (Újléta) és Bozsoky Jonathán Benjáminnal (Kokad). Mindketten évek óta végzik szolgálatukat, s nem csak az közös bennük, hogy kollégiumi szobatársak voltak, hogy határon túlról költöztek át, hanem az is, hogy beálltak a cigány testvérek közötti misszióba.

6_Aranyhíd_majus_6_

Aranyhíd cigány vers- és prózamondó verseny

Tizenkét csapat, több mint hatvan fellépővel érkezett az ország minden részéből a roma irodalmat ünnepelni a negyedik Aranyhíd cigány vers- és prózamondó versenyre a Budapest-Káposztásmegyeri Református Egyházközség templomában. A fiatalok roma költők és írók verseit, meséit adták elő, színvonalasabbnál színvonalasabb produkciókkal megörvendeztetve a közönséget.

7_Teológus Tanulmányút_Baranya_majus_17

Tanulmányúton a KRE-HTK hatodéves teológushallgatói

A Cigánymisszióban évek óta hagyomány, hogy a KRE teológus-lelkész szakos hallgatói tanulmányúton vesznek részt munkatársainkkal. Idén több baranyai közösségbe és református oktatási intézménybe látogattak el a fiatalok Siba Balázs teológiai tanár vezetésével.

8_EE_ballagás_junius_2

Évfolyam-búcsúztatóval zárult az Együtt-Egymásért képzésünk ötödik tanéve

A berekfürdői Megbékélés Házában vették kézhez az oklevelüket a keresztyén közösségfejlesztő munkatársképzés diákjai. A búcsúzás mellett egy intenzív tudásátadó napon romológiai és keresztyén közösségfejlesztési ismereteket is kaptak a résztvevők.

Nagy örömünk, hogy immár több mint hatvanan végezték el munkatársképzésünket, így csaknem harminc gyülekezetet segítünk szakmai tudással felvértezett szolgálók kibocsátásával.

9_Csillagpont_julius_26

"Itt mindenki cigány lett"

Több mint kétszáz résztvevőt vonzott szerda esti cigány táncházunk a Csillagpont Fesztiválon, ahol a Romengi Voja zenekar húzta a talpalávalót, Balogh Zsolt zenekarvezető pedig tánclépéseket tanított a fiataloknak. Zsa mo, zsa shej!

10_Miskolc-Felzárkózási nap_december_19

"Erő-Forrás"

Az augusztus 24-én a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség templomában az "Erő-Forrás" Református Felzárkózási Napon került sor "Az én lelkészem" rajzpályázat eredményhirdetésére és díjazására.

11_malyi

Országos Cigánymissziós Konferencia

A Református Szeretetszolgálat októberben rendezte meg az Országos Református Cigánymissziós Konferenciát a mályi Mécses Központban. Az eseményen közel 100 testvér vett részt főként a Tiszántúli és a Tiszáninneni Református Egyházkerületből, de többen is érkeztek a Felvidéki Cigánymisszió (Szlovákia) és a HEKS által támogatott gyülekezeti csoportok képviseletében, valamint a különböző felzárkózási programok (FETE, tanodák, gyerekházak) helyi megvalósítóiként is.

12_Karpat_medencei_CMK

Kárpát-medencei Református Cigánymissziós Konferencia

November 15-én első alkalommal rendeztük meg a Kárpát-medencei Református Cigánymissziós Konferenciát és Szakmai Napot a Zsinat Székházában. A rendezvényre olyan lelkipásztorok, szakemberek, kollégák és munkatársak érkeztek, akik Kárpát-medence-szerte végzik a szolgálatukat a cigánypasztorációban.

A délelőtt folyamán adták át a Varga János PRoma-díjakat is. A kitüntetéssel azon roma és nem roma testvérek munkáját kívánjuk elismerni, akik református egyházi szolgálatának fő célja a roma és/vagy hátrányos helyzetű gyermekek fejlődésének a segítése.