Hírek

Tíz kedvenc cigánymissziós fotónk a 2022-es évből

Az idei évben rengeteg emlékezetes pillanatot élhettünk át országos eseményeinken, munkatársképzésünkön és szolgálatunk legkülönfélébb területein. Nehéz volt kiválasztani tízet kollégáink, vagy felkért fotósok által készített legjobb 2022-es képekből, de megpróbáltuk – íme, a szívünknek legkedvesebbek!

DA_20220212-30

Bizony, 2022 elejét még a koronavírus-járvány ötödik hullámában töltöttük, a megfelelő óvintézkedésekkel azonban már összegyűlhettünk a hetedik Protestáns Cigánymissziós Konferencián. A békési baptista gyülekezet templomában csaknem háromszázan dicsőítettük együtt Istent – volt, aki ilyen, kézzel készített maszkkal vett részt az eseményen.

Fotó: Dezső Attila

DA_20220301-2.jpg

Néhány nappal a békési találkozásunk után Oroszország megtámadta Ukrajnát, melynek következtében menekültek százezrei, majd milliói indultak útnak biztonságot jelentő országok felé. Magyarországra a háború kitörésétől kezdve érkeztek ukrán, harmadik országbeli, de leginkább kárpátaljai otthontalanok, a Magyar Református Szeretetszolgálat pedig megsokszorozott erővel vett részt segítésükben. Az alapítvány Alag utcai telephelye egy időre átmeneti szállásként funkcionált, cigánymissziós munkatársaink sokáig itt kapcsolódtak be a munkába – a képen egyik önkéntesünk és egy kárpátaljai cigány kisfiú látható –, de a határátkelőhelyeken és az MRSZ raktáraiban is dolgoztak önkénteseink.

Fotó: Dezső Attila

DSC04159.jpg

2020-as és 2021-es Országos Cigánymissziós Imanapunkat kénytelen-kelletlen az online térbe vittük a Covid-19 miatt, idén azonban már személyesen is összegyűlhettünk a megbékélésért, a cigány népért imádkozni. Első alkalommal látta vendégül az eseményt a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség temploma, és először kapott külön blokkot a cigány kultúra – kenyérsütő versennyel és táncbemutatóval. A kecskeméti testvérekről készült fotó megmutatja, hogy Isten országát építjük, amikor cigányok és nem cigányok közösen, egy hittel és egy szívvel, egymás kezét fogva imádkoznak és dicsőítik Istent.

Fotó: Elek Noémi

DA_2022051315-054.jpg

Májusban negyedik tanévét zárta Együtt-egymásért keresztyén közösségfejlesztő munkatársképzésünk, ahol tizenöt végzett diáknak nyújthattak át elismerő oklevelet munkatársaink. A fotón a ballagók és az első évfolyamosok láhatóak, kiegészülve cigánymissziós kollégákkal. „...kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába.” (Lukács 10,2)

Fotó: Dezső Attila

DA_20220528-074

Májusi Aranyhíd cigány vers- és prózamondó versenyünkön először vettek részt a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszerveze) által támogatott református általános iskolák diákjai is. Kántorjánosiból négy ifjú hölgy érkezett a megmérettetésre, nagymamáik által hordott viseletben. A csapat a bronz minősítésű oklevél mellett különdíjban részesült az egyedülálló fellépőruháért.

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

DA_20220805-07

Az augusztus 2-i emléknaphoz kapcsolódóan idén a Budapesti Református Skót Misszió templomában tartottuk megemlékezésünket a holokauszt roma áldozatairól. Az esemény részeként a Romano Glaszo - Emberi Hang művészeti csoport előadta "A halálra táncoltatott lány" címet viselő, döbbenetes erejű holokauszt-balladáját, amely a zene, a tánc és prózai elemek segítségével idézte fel a szörnyűségeket.

Fotó: Dezső Attila

DA_20220809-20

Augusztus elején az Ózd melletti Farkaslyukon hat HEKS-tanoda fiataljai három napon keresztül nem csak, hogy megtanulták a szövegírás alapjait, de el is készítették első saját videoklipjüket, Levél az Úrhoz címmel. A munkát Oláh-Molnr Edmond "Mizo", zenei producer és felesége, Oláh-Molnár Gabriella segítette.

Fotó: Dezső Attila

reformatusfelzarkozasinap2022115-f3a43d2d0d

A kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda az Aranyhídon bemutatott produkcióját adta elő augusztus 23-án, a bács-kiskuni megyeszékhelyen rendezett "Erő-Forrás 2022" felzárkózási napon – a három srác csibészes mosolya örök emlék marad!

Fotó: Vukov Tamara

baranya_htk-08480

A Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatóit idén Baranyába vittük cigánymissziós tanulmányútra, ahol többek között meglátogatták a pécsi Kóstolda lakáséttermet. Az ebéd során nem csak a csodás étel közös elfogyasztása teremtett közösséget, hanem az az eleven társalgás is, amely pillanatok alatt bontakozott ki a kolozsvári születésű, románul tökéletesen beszélő teológa, és a Kóstolda beás anyanyelvű cigány szakácsnői között.

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

DA_20221206-26

Az inkluzív iskolák december 2-i hálózati találkozóján a résztvevőkből alkotott egyik csapat pillanatok alatt megalkotta a hálózat logóját az egyik műhelymunka keretein belül. Hálásak vagyunk, hogy ilyen kreatív pedagógusok dolgoznak a befogadáson!

Fotó: Dezső Attila