Hírek

„Szakkollégiumunk csapata kiállta a veszélyhelyzet próbáját” – Interjú Mózes Áron WISZ-igazgatóval

Komoly kihívással találta szemben magát a személyes kapcsolatokat fókuszába helyező debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium a COVID-19 világjárvány miatt – ám Mózes Áron büszkén tekint vissza a 2019/2020-as tanévre, hiszen az intézmény hallgatói és munkatársai egyaránt remekül vették az eléjük kerülő akadályokat. Alábbi interjúnkban a WISZ igazgatója tekintett vissza erre az időszakra.

Milyen gondolatokkal tekint vissza a WISZ elmúlt tanévére?

Több mindenért hálás vagyok. Először is, egyre kiérleltebb és koncentráltabb tevékenységet folytatunk a szakkollégiumban. A munkatársi csapat feladatai letisztultak, a hallgatói közösség pedig folyamatosan erősödött. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a fókuszban továbbra is a szakkollégistáink tanulmányi, szakmai előmenetele áll.

Milyen kihívásokat támasztott a koronavírus okozta veszélyhelyzet az intézmény elé?

A COVID-19 világjárvány mérlegre tette, hogy a közösség mennyire marad közösség akkor, amikor sokkal ingerszegényebb kapcsolatban vagyunk egymással. Úgy gondolom, hogy a csapatunk kiállta a próbát. Jó példa erre a tanév végi online egymástól tanulás, ami a korábbi házi konferenciánk utódja. Ezen mindenki odatette magát, nagyszerű előadásokat tartva, de élvezettel és elismeréssel hallgatva, nézve mások prezentációit is.

kép

Milyen kulcspillanatokat emelne ki a tanévből?

Ilyenek voltak a nyári, illetve téli felvételijeink, melyekkel – pozitív értelemben – túlvállaltuk magunkat, azaz túlléptük a harmincas szakkollégiumi létszámkeretet. Az első félévben 34, de a másodikban is 31 hallgatónk volt. Ennek ellenére sikerült úgy beosztani az erőforrásainkat, hogy többen férjenek hozzá a támogatott egyetemi képzéshez, és lehessenek részesei a programunknak, tagjai a közösségünknek.

A tanévben kiemelkedőnek tartom a normálból rendkívüli üzemmódra való átállást, hiszen korábban soha nem látott helyzetbe kerültünk azzal, hogy fizikailag hónapokig nem volt kapcsolatunk egymással. Gyors és jó döntéseket tudtunk hozni mind a hallgatóinkat, mind pedig a szakmai tervünket illetően. El tudtuk érni például, hogy néhány – haza menni nem tudó, vagy határon túli – hallgató bent maradjon a kollégiumban. Ugyanakkor, megfelelő informatikai hátteret teremtve, szinte teljes értékű szakmai programot tudtunk megvalósítani.

Más dimenzió, de az adventi vacsoránkon a közösség intenzív megélése is remek élmény volt mindannyiunknak. Amit még építő alkalomnak tartottam, minden vendégünk számára, az az Oláh Gergő énekessel folytatott pódiumbeszélgetésünk volt.

Az év egyik legkomolyabb eredményének azonban bizonyára a hallgatói önkormányzatiság megszilárdulását, fejlődését lehet tekintenünk. Voltak erre próbálkozásaink korábban is, most azonban minden tekintetben agilis csapat állt össze a Hallgatói Tanácsban. A veszélyhelyzet természetesen kicsit visszavetette a hatékonyságot, a tanács tagjai viszont addig remek programokat szerveztek, és partnereink voltak kérdéseikkel, illetve konstruktívtámogatásukkal egyaránt.

Fotó: Dezső Attila, WISZ

*

Az interjú teljes terjedelmében a Wáli István Református Cigány Szakkollégium honlapján olvasható, ide kattintva.

Jelentkezz a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba ösztöndíjas hallgatónak!

Amennyiben a Debreceni Egyetemen, vagy a Debreceni Református Hittudományi Egyetem nem hitéleti szakjain végzed tanulmányaidat, vagy első éves leszel szeptembertől, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni a WISZ weboldalát ide kattintva: http://www.wisz.hu/aloldal.php?id=9