Hírek

Szakkollégium ingyenes lakhatással

Harmadik évét zárta a roma egyetemistákat és főiskolásokat a diplomaszerzés felé vezető úton segítő Budapesti Református Cigány Szakkollégium – az elmúlt időszak tapasztalatairól, a szakmai program új elemeiről és a várható változásokról az intézmény igazgatóját, Káli-Horváth Kálmánt kérdeztük.

Hogyan értékeli a RefoRom elmúlt évét?

Azt gondolom, mostanra sikerült magunk mögött hagynunk a gyermekbetegségeinket, és olajozottá tudtuk tenni a működésünket. A hallgatóink megtanulták, hogyan tudják menedzselni szakkollégiumi és egyetemi kötelezettségeiket, még az olyan nehéz képzéseken tanulók is, mint az orvosi. A legfőbb célt azonban nem tévesztettük szem elől: diplomához segíteni azokat a főiskolás vagy egyetemista, többnyire cigány hallgatókat, akik valamilyen szociális, vagy egyéb nehézségbe ütköznek tanulmányaik során. Jó érzés az is, hogy néhány, magát kezdetben kevésbé kereszténynek tartó hallgatónk év végére szép hitvallásokat fogalmazott meg. Ez szintén hozzátesz ahhoz, amely számomra legalább annyira fontos, mint a szakmai programunk: hogy a kialakult jó közösséget megerősíthessük, és továbbfejleszthessük a RefoRom falai között.

kép

Tavaly azt említette, hogy az intézmény a harmadik évben válik majd olyanná, amilyennek a kezdetekkor elképzelte – mely építőkockák kerültek a helyükre idén?

Kicsit egy virághoz hasonlít a RefoRom fejlődése: elültetjük a magvait, az eső öntözi, megjelenik a szár, majd a levélkezdemények, aztán kibújik a bimbó, a maga idejében pedig kibomlanak a szirmok is. Ez a folyamat azonban kódolva van a magban, amit a földbe dugunk. Úgy vélem, mostanra értek be a szakkollégium azon elemei, melyek megmutatják, milyen is lehet az igazi arcunk. Az eddigi jó gyakorlatainkat a negyedik évben már egységes rendszerré alkotva, egymással szinergiában visszük tovább. Lebontjuk a formális kereteket. Az Alkotóházban kifejlesztett módszertanok válnak a rendszer vezérlő elemeivé és a cselekvésközpontú működés veszi át a frontális ismeretátadás helyét. Fontossá válik a projektszemléletű, sokkal nagyobb egyéni és közösségi értékteremtő részvétel.

Ez tükröződött vissza a szakkollégium tavaszi konferenciáján is – két évvel ezelőtt főleg nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek adtak elő az eseményen, idén viszont egy kivétellel a hallgatók.

Már 2017-ben bejelentettem, hogy az lenne kívánatos, hogy ez az új generáció határozza meg a róluk szóló diskurzust. Az is az előrehaladásunkat mutatja, hogy a szegedi alkalom a roma szakkollégiumok országos konferenciája volt is egyben, amellett, hogy mi szerveztük. Büszkék lehetünk arra, hogy különböző témákban hallhattunk tudományos és ismeretterjesztő előadásokat a szakkollégistáktól, melyeket a szakmai követelményeknek megfelelően pontozhattunk.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Fotó: Vargosz

Csatlakozz te is a RefoRom csapatához! Jelentkezz szakkollégistának a 2019-2020-as tanévre! Ingyenes nyelvi képzés, kényelmes kollégium, kiemelt ösztöndíj, szakmai kurzusok,  mentor- és gyakornoki program – a felvételi felület ezen a linken érhető el.