Hírek

Sok feladatot bízunk rájuk, és nagyon sokat segítünk nekik

Szükség van cigány értelmiségre, a szakkollégiumban olyan roma elit nevelődik ki, amely büszke arra, hogy magyar, és büszkén vállalja cigány származását is - mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szombaton Miskolcon.

A politikus a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium cigány szakkollégiuma konferenciáján úgy fogalmazott: a szakkollégiumokban szerzett tudással együtt a diákok azt is elsajátítják, hogy miként tudják felhasználni ismereteiket a saját közösségükért.
    Az egyetemekre, főiskolákra járó szakkollégisták - akik közül nagyon sokan cigánytelepekről indultak - "sokkal többet dolgoznak, mint egy átlag egyetemista" - mondta Langerné Victor Katalin, hozzátéve, a tanulás mellett közösségi munkában és tudományos kutatásban is részt kell venniük. "Sok feladatot bízunk rájuk, ugyanakkor nagyon sokat segítünk nekik" - jegyezte meg.
    A 2012-ben elindított Út a diplomához program eddigi eredményéről szólva a helyettes államtitkár azt mondta: az elmúlt évben több mint kilencszáz egyetemista, főiskolás részesült ösztöndíjban, vagy kapott költségtámogatást. Szakaszos az elbírálás, és még ebben az évben is lehet pályázni.

forrás:mti