Cigánymisszió

Só és világosság - Krisztus keresztjénél

A karanténban töltött hónapok után felemelő volt ismét testvéri közösségben lenni egymással, ezúttal a hencidai közösségi házban. A falu református gyülekezete és az Együtt-egymásért programunk résztvevői ugyanis evangelizációs családi napra hívogatták a település apraját-nagyját.

A két évvel ezelőtt indult, Együtt-egymásért nevet viselő gyülekezeti közösségfejlesztő munkatársképzésünk egyik célja olyan helyi vezetők felkészítése, akik a jövőben a lelkész munkatársai lehetnek közösségszervezésben. Gyirgyó Dénes, Gyirgyóné Sanyó Tímea, Balogh Gyuláné és Lantos Csaba tavaly kapcsolódott be a programba Hajdú Bihar megyéből, szolgálatuk azonban távolabb nyúlik otthonuk keretein.

kép

A képzésben résztvevők a kapcsolatok kiépítése és a missziós lehetőségek bővülése érdekében kezdtek el szervezni evangelizációs családi napot az Esztárral szomszédos Hencidára a település református lelkipásztorával, Székely Zsolt Ferenccel együtt. Lévén a falu alig 1200 fős, nagy örömet jelentett, hogy csaknem százötvenen jöttek el a szombati alkalomra – meglehet többen is felkerekedtek volna, de a zord időjárás a limitált férőhellyel rendelkező közösségi ház falai közé szorította a résztvevőket.

Amíg a gyerekek boldogan ültek az önkéntesek elé arcfestésre, esetleg rajzoltak, vagy játszottak társasjátékokkal, addig a felnőttek számára Tóth József hirdette Isten igéjét. A gáborjáni lelkipásztor a nap vezérigéje („Ti vagytok a föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják, és eltapossák az emberek.” (Máté 5:13)) alapján szólt a hallgatósághoz, kiemelve, hogy mindannyiunk életében megvan a lehetőség arra, hogy só legyünk, hogy mások rajtunk keresztül kapják meg Isten áldásait.

kép

Persze evangelizációs alkalom nincsen dicsőítés nélkül: a közös éneklést a pocsaji Balogh Jenő és családja vezette, ráhangolva a résztvevőket az esemény interaktív előadására, melyben kiengesztelődési szolgálatunk (bővebben ide kattintva) egy-egy elemét ismerhették meg a jelenlévők.

Bűnök, fájdalmak, sérelmek – ezek mindannyiunk életében jelen vannak, Jézus azonban az összeset felvitte a keresztfára, szabaddá téve minket a nyomasztó dolgoktól. Az előadásban ennek lehettek tanúi a családi nap résztvevői, akik a szó szoros értelmében – egy papírfecni képében – is keresztre szögezhették életük terheit. A nap folyamán egyre inkább lelkivé kovácsolódó közösség később imaközösséggel, és a papírok elégetésével szimbolizálta a felemelő megszabadulást.

kép

A családi napon egy bizonyságtétel is elhangzott Balogh Józsefné részéről, aki számtalan megkötözöttségét hagyta mögött, amikor rátalált Krisztus útjára. Tóth Anita országos referens révén az Országos Református Cigánymisszió is bemutatta szolgálatait, többek között az eseményt keretező Együtt-egymásért programot, az alkalom záró áhítatát pedig a képzés szakmai mentora, Tomes Attila tartotta Máté 9 alapján.

„Ahhoz, hogy só és világosság legyünk, négy dologra van szükségünk: szemre, fülre, szájra és egy új életre. Ez a rész pedig pontosan erről beszél” – mondta a Cigánymisszió munkatársa, rávilágítva arra, hogy hiába vannak meg az adottságaink, Krisztuson keresztül vezet az út mások szívéhez.

kép

Hálásan köszönjük a Hencidai Református Egyházközség, illetve a település vendéglátását, és az Együtt-egymásért programban részt vevő munkatársak a szervezés és a családi nap során mutatott odaadását!

Fotó: Dezső Attila