Hírek

Segíteni tettel, szóval, idővel

Körkép a cigánymisszióban is szolgáló gyülekezetek menekülteket segítő akcióiról

Az Országos Református Cigánymisszió és a szolgálatunkhoz kapcsolódó gyülekezetek már az ukrajnai háború első napjától kezdve helyt állnak a menekültek segítésében, időt és energiát nem kímélve. A próbatételek nem szűnnek meg, sőt, a kezdeti gyorssegélyezésen kívül egyre összetettebb problémákkal kell megküzdeniük azoknak, akik vállalták a bizonytalanság és a fenyegetettség miatt útnak indulók támogatását. Körbejártuk, hol és miben nyújtott segítséget néhány, a cigánymisszióban is jelenlévő református gyülekezet.

DA_20220302-22.jpg

Az első sokkot követően példamutatóan állt bele az ország nagy része a szomszédban folyó háború következményeként kialakuló menekültválság kezelésébe. Magánszemélyek sokasága sietett az ukrán–magyar határhoz segíteni adományokkal, fuvarral, vagy szállásfelajánlással, napokkal később pedig karitatív szervezetek vették át a menekülők ellátásának koordinálását.

Egyházunk a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) által juttatja célba az alapélelmiszereket, tisztálkodási eszközöket és használati tárgyakat, emellett az elszállásolásban, tolmácsolásban és lelki támogatásban is szerepet vállal.

TE IS SEGÍTHETSZ!

Nyugati pályaudvaron és a záhonyi vasútállomáson:

Fél literes ásványvíz, szendvics, szívószálas gyümölcslé, sampon, tusfürdő felajánlásával

Az MRSZ raktáraiban (Budapest, Debrecen-Ebes, Gelénes):

Az MRSZ országos raktáraiban minden nap 8–20 óra között tudják fogadni a felajánlásokat, azonban kérik, minden esetben jelezzék az adományok érkezését előzetesen a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen!

Az alábbi adományokra van szükség: Tartós élelmiszer (olaj, liszt, cukor, száraztészta, instant kávé, tea, melegétel konzerv, instant ételek, szószok), Higiéniás termékek (tisztítószer, mosószer, öblítő), pokrócok, takarók

Pénzadományok

A tárgyi adományozáson kívül a leggyorsabban anyagi hozzájárulással tudod támogatni az Alapítvány munkáját ezen az oldalon vagy átutalással az alábbi bankszámlaszámokra:

  • Belföldi utalás esetén: CIB 10702019-85008898-51100005
  • Külföldi utalás esetén: IBAN: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005
    A közlemény rovatba kérjük beírni: Nemzeti Összefogás
  • Online bankkártyás adományozás
  • Adományvonal: 1358 (minden hívás és SMS 500 forint adományt jelent)

Budapesten a Nyugati pályaudvar – ahová a menekültekkel teli vonatok érkeznek Záhonyból – mellett a XV. kerületi Református Missziói Központ lett az MRSZ egyik bástyája, ahol csaknem negyven fő, kárpátaljai magyarajkú cigány családok találtak menedéket.

DA_20220301-21.jpg

Fotó: Dezső Attila

Borbás Réka már érkezésük napján igyekezett az érkezők segítésére lenni, és azóta sok szál nála futott össze a programszervezéstől az étkeztetésig. „Amikor a Cigánymissziót felkérték, hogy segítsen az Alag utcában, szociális munkásként hazai pályán éreztem magam” vélekedett a Cigánymisszió szakmai-adminisztrációs munkatársa. „Kárpátaljai cigány testvéreinket befogadni most olyan, mintha Jézust fogadnánk be – és olyan jó ezt megélni nem csak nekünk, hanem az itt dolgozók mindegyikének is. Valódi szeretetközösség alakult ki közöttünk.”

Réka kiemelte, hogy a kölcsönös bizalom jelenti a menekültek közötti szolgálat alapját, melyre minden továbbit építeni lehet. „Istennek hála rengeteg adomány folyik be a Magyar Református Szeretetszolgálathoz, így az ellátásuk nem jelent gondot. De szeretnénk egy rendszert kidolgozni az adományok beosztására, az előre tervezésre – igen, még a jelenlegi, nehezen kiszámítható körülmények között is. Ezt segíti, hogy többször saját maguk főznek a szálláson lévő alapanyagokból – hazai ízeket, ha úgy tetszik –, amely segít abban, hogy otthonosabban érezzék magukat a szálláson.”

DA_20220302-32.jpg

Fotó: Dezső Attila

„Egyházunk szolgálati rendszere is folyamatos mozgásban van, hiszen a kórházlelkészség a lelkigondozásban, a menekültmisszió a személyes iratok rendezésében segít. A gyermekek élvezik a szabadidős programokat, a következő nagyobb falat pedig a beiskoláztatásuk és a felnőttek munkába állása lesz – bízunk Isten kegyelmében, hogy minden zökkenőmentesen fog zajlani” – tette hozzá.

Az elmúlt másfél hétben rengeteg önkéntes látogatta meg az Alag utcai ideiglenes menekültszállót, köztük a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház cigánymissziójában szolgáló Pintér Szilvia. „Kézműves-foglalkozást vittem a kicsiknek, a jó pásztor történetét dolgoztuk fel kreatív módon" – mondta az óvodapedagógus. „Nagyon meglepődtem, hogy a gyerekek mellett a felnőttek is szeretettel fogadtak, szinte azt éreztük, hogy ők látnak vendégül minket."

DA_20220302-74.jpg

Fotó: Borbás Réka

Banu Brigitta – aki jelenleg a Piliscsaba-Tinnye Református Tárgyegyházközségben szolgál hittanoktatóként – néhány órát szintén eltöltött a szálláson segítőként. „A rövid idő ellenére kétszer is a sírás határán álltam az asszonyokkal beszélgetve. Egyikük az ukrán menekülteket sajnálta, különösen a nyelvi korlátok miatt” – mondta a Cigánymisszió önkéntese. „Aztán bibliaórát tartottunk, melynek végén áldást kértünk a menekültek életére – ők pedig ugyanúgy megáldottak minket, megköszönve a szolgálatunkat. Mi mentünk őket erősíteni, mégis ők adtak nekünk.”

Gyülekezeti közösségfejlesztő munkatársképzésünk mentora, Tomes Attila személyes érintettsége miatt különösen fontosnak érezte, hogy segítenie kell: Magyarországon élő kárpátaljaiként ezer szál köti a határ túlsó oldalán élőkhöz. Sokaknak segített a Budapestre jutásban, majd az MRSZ gelénesi raktárában vállalt önkéntes munkát. „Gelénesen leginkább a beérkező adományok elhelyezésében és rendszerezésében segítettem, hogy a továbbadás hatékonyabban történjen” – mondta.

A háború hírére családjával Magyarországra menekülő, szernyei Rácz Miklós az MRSZ raktári munkatársaként dolgozik hétfőtől Budapesten: „Első feladataim közé tartozott a hozzánk érkező önkéntesek eligazítása és irányítása, valamint az adományok ki- és bepakolása – hálás vagyok ezért a lehetőségért” – fogalmazott Miklós, aki régóta együttműködik a Cigánymisszió országos és regionális eseményeinek szervezésében.

275385110_4948951195182376_3339617949111184723_n.jpg

Fotó: Rácz Miklós magánarchívum

Lakatos Krisztián hasonlóképpen segíti szolgálatunkat évek óta, és a menekültválság kitörésekor azt érezte: amikor ő volt szükségben, segítséget kapott, most neki kell másoknak segítő kezet nyújtania. „Bodaszőlői önkéntestársaimmal a Magyar Református Szeretetszolgálat ebesi raktárához mentünk, ahol a határra menő járművekbe pakoltunk élelmiszereket, alapvető tisztálkodási eszközöket és ruhákat, a beérkező adományokat pedig szortíroztuk, dobozoltuk, raklapra pakoltuk és becsomagoltuk. Jeleztük, hogy bármikor újra rendelkezésre állunk – sőt, a Dorkász Alapítványt is felhívtuk, hogy ha segítségre van szükségük, mi itt leszünk” – fogalmazott Krisztián, aki társaival arra készül, hogy dicsőítést és lelki támogatást visz majd a Dorcas Campingben elszállásolt családoknak.

275300269_1296128677574749_1967800630221485407_n.jpg

Fotó: Lakatos Krisztián magánarchívum

Szintén a lelki támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet Turgyán Sándor, a Mátészalka-Kertvárosi Református Gyülekezet tagja, aki Tiszabecsen, Uszkán és Cigándon járt közösségével. „A háború kitörésekor gyülekezetünk adománygyűjtésbe, illetve önkéntesek toborzásába kezdett, de fontosnak tartottunk, hogy Bibliákat is vigyünk magunkkal a határra. Lelkipásztorunk, Nagy György legtöbbször igei gondolatokkal, én pedig bátorítással szolgáltam a menekültek között” – fogalmazott Sándor. „A mátészalkai Cinevég településrészen található imaházban nagyjából 35 cigány – többségében – nőt és gyereket szállásoltak el, ahol szintén segítettünk. Külön örültem neki, hogy az ide érkezők tisztálkodása megoldott lett azzal, hogy az egyik városi hajléktalanszálló megnyitotta előttük az ajtaját” – tette hozzá.

A Biharkeresztesi Református Gyülekezet is kiveszi a részét a segítségből – a város egyik középiskolájába érkeztek kárpátaljai, magyarajkú cigányok. „Leginkább az alapvető ellátásban és az adománykoordinációban veszünk részt, de a tanodánk felajánlotta a számítógépeit is nekik, hogy kapcsolatot tudjanak tartani a szeretteikkel” – mesélte Porcs Péter, a Napkelet Tanoda munkatársa.

DA_20220302-67.jpg

Fotó: Dezső Attila

Bárhol legyünk, segíteni mindig tudunk: két kezünk munkájával, anyagi és tárgyi felajánlásokkal, időnkkel, tudásunkkal. Legyünk készek arra, hogy megtegyük a tőlünk telhetőt, legyen az bármilyen apró is.

„Mindezekben megmutattam nektek, hogy milyen kemény munkával kell az erőtlenekről gondoskodni, megemlékezve az Úr Jézus szavairól. Mert ő mondta: „Nagyobb boldogság adni, mint kapni” (Az apostolok cselekedetei 20,35).