Hírek

Romáknak indít gyakornoki programot a Design Terminál

A Jezsuita Roma Szakkollégiummal (JRSZ) közös gyakornoki programot indít a felsőoktatásban tanuló tehetséges romafiatalok számára a Design Terminál ­– közölte a magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a kezdeményezés célja, hogy a roma hallgatók megismerkedjenek a digitális gazdaság, a tervezőszakmák és az urbanisztika szakterületeivel, az e területeken működő sikeres vállalkozásokkal, a kreatívipar ágazatai által kínált életpályákkal.

„Hiszünk benne, hogy a magas hozzáadott értéket előállító ágazatokban, így a kreatíviparban is ott a helyük a tehetséges roma fiataloknak” – idézi a közlemény Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Design Terminál főigazgatóját, aki kedden írta alá a stratégiai együttműködést Antal Istvánnal, a JRSZ rektorával.

A Design Terminál vállalkozásfejlesztő tevékenységébe betekintést engedő, ősztől kezdődő gyakornoki program 3-6 hónapos szemeszterekből fog állni, amelyekre alkalmanként 1-2 hallgatót vesznek fel.

A szakmai önéletrajzuk és személyes interjúk alapján kiválasztott diákok az ügynökség munkafolyamataiban történő tapasztalatszerzés mellett térítésmentesen vehetnek részt a Design Terminál HOLIS nemzetközi nyári egyetemén is, amelynek célja, hogy a fiatalok a dizájn eszközeivel dolgozzanak ki megoldásokat egy-egy fontos társadalmi probléma megoldására. 

A JRSZ hallgatói augusztus közepétől jelentkezhetnek a programra, a gyakornokok munkájáért megbízási díjat fizet a Design Terminál.

A 2011-ben alapított Jezsuita Roma Szakkollégium a budapesti felsőoktatásban tanuló roma hallgatókat fogja össze, és támogatja a tehetséges diákok kibontakozását, valamint a társadalmi hátrányokkal küzdők esélyeinek kiegyenlítését. Az intézmény többek között elhelyezést, nyelvtanulási és sportolási lehetőséget, tanulmányaikhoz szakmai segítséget és ösztöndíjat is kínál hallgatóinak.

(Forrás: MTI, fotó: Desging Terminal Facebook oldala)