Hírek

Roma kulturális események megvalósítását támogatja az NRSZH

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából és nevében a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) nyílt pályázatot hirdet a roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására. 

A pályázat célja a roma kulturális események megvalósításán keresztül a cigány nyelvek (romani és beás) ápolása és fejlesztése, illetve a roma hagyományok megőrzése, korszerű újraértelmezése, átadása fiatalabb korosztályoknak.

A felhívás keretében két komponens pályázható. Az „A” komponens (RKZF) keretében a roma művészek alkotásainak bemutatására teremt alkalmat, mely magában foglalja az időszaki kiállításokat, irodalmi és zenei esteket, felolvasásokat, filmbemutatókat, színházi- és táncelőadásokat, valamint ezek kombinációját.  A roma művészek művein túl olyan alkotások is bemutatásra kerülhetnek, melyek szerzője nem roma származású, de a mű témájában pozitív értelemben foglalkozik a cigánysággal. A szervezett eseményhez kapcsolódhatnak a tematikát követő gyermekprogramok, műhelyek is. 

A „B” komponens (KEMT) keretében egynapos kulturális események támogatása (fesztiválok, roma ünnepségek, roma napok, stb.) megvalósítása támogatható, amelyek nagyobb közösségeket képesek megszólítani. Fontos szempont, hogy ezek ne zárt (csak a roma közösséget elérő), hanem nyitott (össztársadalmi célzású települési, megyei szintű) események legyenek. Ilyen események közösségépítő hatással kell, hogy legyenek az adott területen, ezért elsősorban a helyben, környéken élő roma előadók, művészek, helyben környéken működő roma kulturális egyesületek, szervezetek bemutatkozása, bemutatása a cél.

A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 50.000.000 Ft, a pályázatok benyújtási határideje 2016. április 20., szerda.

Több itt.