Hírek

A cigány kultúra bemutatásával színesítik az idei Csillagpontot

A református cigánymisszió is kiköltözik az idei Csillagpont Ifjúsági Találkozóra, amelyet július 21. és 25. között, Tatán rendez a református egyház. Találkozásra hív cigány művészekkel, egyetemistákkal és református gyülekezeti tagokkal, továbbá ízelítőt kínál a cigány kultúrából és gasztronómiából.

Mi is az a Csillagpont?

Csillagponton először 2003-ban, Bodajkon találkoztak a református fiatalok. Azután minden alkalommal egyre többen lettek a nyári ifjúsági eseményen, amely nemcsak igényes kulturális és szórakozási lehetőségeket kínál a fiatalok számára, hanem egyben olyan találkozási pont is, ahol a résztvevők együtt gondolkodhatnak a hitről, Istenről,  a közös emberi értékekről és a világról.

A Csillagpontnak minden évben más-más központi témája van, 2011-ben például az érintés gondolatával foglalkoztak a találkozó résztvevői, 2013-ban az identitás volt a téma. A 2015-ös Csillagpont központi gondolata a bizalom lesz,  amihez kapcsolódva a református egyház különböző szolgálati ágai és társadalmi missziói, így a cigánymisszió is bemutatkozhat a fiatalok előtt.

Felvillantják a cigányság értékeit

A Csillagponton több helyszínen is megismerkedhetnek a fiatalok a cigány kultúrával, zenével, ételekkel, és magukra ölthetik a Romani Design ruháit is. Káli-Horváth Kálmán és Balogh Tibor roma kortárs művészek egy életnagyságú fotófalat festenek majd meg, ahol a résztvevők a fesztivál ideje alatt szabadon készíthetnek fényképeket. 

Idén is ott lesz az Amaro Del, a Csillagpont visszatérő zenekara.  A csapat 1999-ben alakult, nevük jelentése „a mi Istenünk” – kárpátaljai cigány emberek alapították, akik elkötelezett keresztyének. Küldetésüknek tekintik a megváltó Isten szeretetének hirdetését, és szorgalmazzák a magyarság és a cigányság közti párbeszédet. A zenekar július 21-én, kedden este 20 órától tart koncertet a Mikro színpadon, másnap reggeli áhitattal szolgálnak majd.

kép

Az Amaro Del zenekar


A roma és nem roma felnőttek és gyerekek alkotta Romano Glaszo zenekar is megmutatja magát a Csillagponton. Az együttes három éve működik jelenlegi formájában. Előadásukban jelen van a közös zenélés, az együttlét öröme, a tánc és a zene szépsége. A találkozóra autentikus cigány népzenét és táncokat hoznak, melybe bekapcsolódhat a közönség is.  A csapat július 23-án, szerdán este táncházzal várja az érdeklődőket az Egyetemista Színtéren, másnap este az Érzékenyítő ponton újabb zenés programmal kedveskedik.

kép

Büssüi roma önkéntesek csapata


A cigánymissziós büssüi gyülekezet is bemutatkozik majd. Büssü református lelkésze elkezdte hirdetni az evangélium örömüzenetét a roma lakosságnak és a magvetése nem volt hiábavaló, hiszen az elmúlt években felpezsdült a gyülekezeti élet és közösségfejlesztő folyamatok indultak a településen. A vendégek mesélnek életükről, nehézségeikről, örömeikről, és nem utolsó sorban bemutatják az általuk írt roma dicsőítő énekeket is. A büssüi gyülekezettel július 23-án délután ismerkedhetnek meg a résztvevők. 

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium hallgatói is ott lesznek, akik interkulturális játékok segítségével fognak érzékenyítő foglalkozást tartani.

kép

A WISZ diákjai Ásós Géza cigány vendéglője előtt

A cigánymisszió programjai a Csillagponton itt megtekinthetők.