Hírek

Reality kiállítás

A Francia Intézet harmadízben ad helyet a kortárs roma gyűjteménnyel rendelkező KuglerArt Szalon és a Budapest Art EXPO közös rendezésű kiállításának.

Az első kiállítás Emlékezések és vágyakozások címmel a magyarországi roma kortárs képzőművészek alkotásait mutatta be. A Rétegződő identitások című második kiállítás magyar, szerb és francia roma képzőművészek, designerek alkotásaiból válogatott akkor, amikor Franciaországban a Romániából bevándorló romák ügyének kezelése politikai hullámokat vert. Az egyik jelenlévő, ám nem kiállító művész váratlan performance-t adott elő, mely azt feszegette, hogy
SZABAD-E ETNIKAI ALAPON KIÁLLÍTÁST RENDEZNI?
A kérdésre az Intézet azonnal reagálva felkínált egy újabb lehetőséget  A MAI MAGYAR VALÓSÁG bemutatására.  Így született meg ez a mostani kiállítás, a REALITY, melyen az alkotók reális, szürreális és helyenként „irreális”, a közelmúltban született képei, fotói, festményei, átfestett fotói, kollázsai és szobrai kerültek egy térbe, mesélve jelenünkről, megragadva a minket körülvevő világ paradoxonait, szépségeit és különösségeit, egymáshoz lazán kapcsolódó látásmóddal, el-eltérő érzelmi attitűddel.
Ami ezen túl összeköti az alkotókat, az a kurátorok szubjektív döntése: mindenki „hozott” néhány számára kedves művészt, akik elfogadva a meghívást s az opciót, azaz a VALÓSÁG-ot,
talán itt találkoznak először egymással, s itt fedezhetik fel egymást: pályájuk kiteljesedésének vagy éppen kezdetének pillanataiban.

Alkotók: Balázs Kitti, Bogdán János Amigo, Bujtás Mónika, Csurka Eszter, Erőss István, Frenyó Juli, Gergely Nóra, Kállai András, Kállai Henrik, Lakatos Erika, Magyari Balázs, Nemes Csaba, Oláh Norbert, Töttös Kata.
Kurátorok: Gergely Mariann, Herskovics Zsuzsa, Kőszegi Edit , Szuhay Péter
Művészeti tanácsadók: Beke László, Boros István, Johan van Dam.
A kiállítás megtekinthető 2015. december 11. - 2016. január 22. között a Francia Intézetben (1011 Budapest,  Fő utca 17.)