Hírek

Párbeszédbe elegyedni a valósággal

Drogügyi szakértők, kormányzati képviselők, valamint egyházak bevonásával kívánt a hely szelleméhez illő diskurzust elindítani az új típusú kábítószerek jelenéről és jövőjéről a vendéglátó Párbeszéd Háza, a Jezsuita Roma Szakkollégium, valamint a Budapesti Református Cigány Szakkollégium március 9-én.

A kábítószerhasználat minden társadalom sarkos problémája, ám az összetevők egy évtizede olyan, szinte lekövethetetlen mutáción mentek és mennek keresztül, melyek előtt sok esetben a szakemberek is csak széttárják a karjukat. A helyzetet nehezíti, hogy a drogügy még mindig tabu a közbeszédben, ráadásul olyan olcsón beszerezhető szerek okoznak hatalmas károkat a fogyasztóiknál, melyek hagyományos vegyszerként bármely bolt polcain megtalálhatóak.

A keresztény roma szakkollégiumok feladata többek között az, hogy párbeszédet indítson az olyan témákban, amely súlyos problémát jelent a cigányság számára – a droghasználat pedig éppen ilyen, noha fontos kihangsúlyozni, hogy nem csak romákat érintő ügyről van szó. A „Dizájnerdrogok a szegregátumokban” címet viselő konferenciával ez volt az intézmények célja, ahol a kutatások döbbenetes eredményein túl ígéreteket és terveket egyaránt hallhattunk.

A konferenciáról készült beszámoló teljes hosszában a Budapesti Református Cigány Szakkollégium oldalán, a reforom.hu-n olvasható el.