Hírek

Pályázati felhívás református diákotthonok számára

MEGTARTÓ, INKLUZÍV KOLLÉGIUMOK

A Református Szeretetszolgálat és a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) közös támogatásával az Inkluzív Iskolai Program részeként pályázatot hirdet református általános- és középiskolai diákotthonok (kollégiumok) számára a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók megtartásának elősegítése érdekében, hozzájárulva ezzel a kollégium inkluzív szellemű intézményi fejlesztéséhez, a hátrányos helyzetű és roma tanulók iskolai és kollégiumi beilleszkedéséhez, tanulmányi előmeneteléhez, illetve szociális és életkészségeinek megerősítéséhez, valamint a kollégium, az iskola, a szülői ház és a gyülekezet kapcsolatának szorosabbá válásához.

A hátrányos helyzetű, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esetében az iskolai lemorzsolódás problémája az egyik legsúlyosabb veszélyeztető tényező a sikeres iskolai előmenetel, a későbbi biztonságos életút kialakítása szempontjából. Különösen veszélyeztetettek a roma származású tanulók, valamint a családjuktól távol, kollégiumban nevelkedő diákok. A kollégiumok különleges szerepet töltenek be a gyermekek, fiatalok társadalmi inklúziójának folyamatában azáltal, hogy a családi kapcsolatok mellett megerősítik a kortárs kapcsolatokat, másodlagos szocializációs környezetet teremtenek. Pályázati programunkkal ehhez kívánunk támogatást biztosítani.

Pályázók köre: református fenntartásban működő kollégiumok (általános iskola, középiskola vagy szakképző iskola mellett működő)

A pályázat célja a hátrányos helyzetű és cigány tanulók iskolai és társadalmi inklúziójának támogatása, amelynek részeként kiemelten támogatja azokat az innovatív kezdeményezéseket, amelyek célul tűzik ki

  • az inkluzív kollégiumi közösségek fejlesztését, megerősítését,
  • a gyülekezet és a családok bekapcsolódását a kollégiumi életbe és a kollégista diákok támogatásába,
  • a diákok egyéni igényein, szükségletein alapuló támogatását, kísérését,
  • valamint a tanulás és a szabadidő harmonikus egyensúlyának megteremtését.

A pályázati program törekvése, hogy teret nyisson olyan egyedi kezdeményezéseknek, amelyek a hagyományos nevelési eszközökön túl kiemelt figyelmet fordítanak a célcsoport sajátosságaira, amelyek rendhagyó formában válaszolnak az igényekre és amelyek ötvözik a nevelés testi, szellemi és lelki dimenzióit.

Előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek a kollégium, az iskola, és a gyülekezet együttműködésében valósulnak meg és amelyek olyan programokkal indulnak, amelyeket a kollégiumi tanulókkal együtt terveztek meg.

A pályázati programnak tartalmaznia kell

  1. egy helyzetképet, amely bemutatja az iskola és a kollégium tanulói összetételét, a lemorzsolódással veszélyeztetettek körét
  2. problémaelemzést, amely ismerteti a kollégiumban élők veszélyeztetettségét és feltárja ezek okait
  3. cselekvési tervet, amely tartalmazza azokat a kezdeményezéseket, programokat, amelyeket az intézmény elindít
  4. költségvetést, amely tartalmazza a tervezett programok reális költségeit, valamint a szükséges önrészt
  5. fenntarthatósági tervet, amely bemutatja, hogy az elindított kezdeményezések, hogyan válnak a kollégiumi nevelés részévé a pályázati időszak után

A pályázati program megvalósítási időszaka: 2024. március 1. – 2024. november 30.

Pénzügyi keretek, információk

  • Elnyerhető hozzájárulás: max. 1.100.000 Ft
  • A nyertes pályázókkal a Református Szeretetszolgálat együttműködési megállapodást köt.
  • A pályáztató a társfinanszírozás elvének érvényesülése értelmében kéri, hogy a pályázó meglévő erőforrásait használja fel a pályázat megvalósítása érdekében, és ezt a pályázati adatlapon is mutassa be.
  • Önrész: a megpályázott összeg 10%-a (1.100.000 Ft esetén 110.000 Ft).
  • Eszközbeszerzés a pályázati összeg max. 35%-a lehet.
  • A pályázati programból munkabér nem finanszírozható.
  • A pályázat előfinanszírozott. A tervezett összeget a projekt indulásakor, a megállapodást követően bocsátjuk a pályázó rendelkezésére.
  • A pályázati hozzájárulással legkésőbb 2024. december 15-ig kell elszámolni, a beszámoló tartalmazza a szakmai beszámolót és a pénzügyi elszámolást.
  • Az együttműködési megállapodás feltétele, hogy a nevelőtestület vállalja, hogy részt vesz egy 5 órás képzésen (melyről a pedagógusok igazolást kapnak), továbbá képviseli magát az RSZ által szervezett tudásmegosztó konferencián.

Egyéb feltételek

  • Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, amely alól csak a több intézményt fenntartó református iskolai fenntartók képeznek kivételt.
  • Az intézmény fenntartójának nyilatkoznia kell arról, hogy a projekt céljaival egyetért, annak megvalósítását támogatja.

A pályázat benyújtása

  • A pályázat benyújtásának határideje: 2024. január. 7. 23:59:59
  • A pályázat benyújtásának módja:
    az alábbi dokumentumokat meg lehet igényelni a naszadi.kriszta@diakonia.hu elektronikus postacímen, és ide várjuk a kitöltött pályázati anyagot:
  1. Kitöltött pályázati adatlap word formátumban, továbbá kinyomtatva és aláírva majd beszkennelve.
  2. Fenntartói nyilatkozat aláírva és beszkennelve.
  3. Kitöltött költségvetési táblázat excel formátumban és kinyomtatva, aláírva és beszkennelve.