Hírek

Országos Roma Helytörténeti Kutatóverseny

A Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség Országos Roma Helytörténeti Kutatóversenyének felhívása.

Talán az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy a rohanó világ, a technológiai fejlődés, az elidegenedés eltörölje, megsemmisítse azokat az emlékeket, amelyek a magyarországi cigányság helyi emlékeihez kapcsolódnak, amelyek a helyi identitás meghatározói lehetnek.

A magyarországi cigányság történetének kutatásával kapcsolatban is nagy hiányosságok vannak, bár kétségtelen, hogy rengeteg olyan roma hőst, olyan roma történetet, hírességet ismerünk, amelyek/akik általánosságban is büszkeségre adnak okot. Nagy hiányosság azonban, hogy nem ismerjük a történelmünk helyi roma jó példáit, hiszen minden térségnek, településnek voltak ilyen emberei, történetei. Őket, az ő történetüket, a helyi roma történelmi- és kultúrkincseket keressük, és online, valamint kiadvány formájában igyekszünk majd közzétenni.

kép

Felhívás az országos roma helytörténeti kutatóversenyen való részvételre szakmunkásképzők, szakközépiskolák, gimnáziumok, főiskolák, egyetemek diákjai és történelem szakos tanárai, és a cigányság múltja, történelme iránt érdeklődő magánszemélyek részére:

- Cél a közgyűjteményekben (könyvtár, levéltár, múzeum), illetve magánszemélyek birtokában lévő levelek, újságcikkek, fotók összegyűjtése a megadott szempontok szerint. Egyben mód és lehetőség van visszaemlékezések gyűjtésére és rögzítésére is;

- Jelentkezési lap, felhívás és útmutató a ciganyszervezetek@gmail.com e-mail címen igénylehető;

A pályázatok beadásának határideje 2019. szeptember 30.

A beérkezett pályaműveket, gyűjtéseket, tanulmányokat egy levéltárosokból, történészekből álló 3 tagú bizottság értékeli, és díjazza.

Az összes kutatás a honlapon közzétételre kerül, valamint a pályaművek kiadványban publikálásra kerülnek, és további értékes díjakat oszt a Szervezet a versenyben résztvevők számára.

Mindenkit bátorítunk, hogy gyűjtse össze a helyi települési, családi emlékeit, illetve végezzen kutatásokat a helyi levéltárban, gyűjtsön régi, szájhagyomány útján terjedő emlékeket, történeteket!"

Fotó: Vargosz