Hírek

Országos Cigánymissziós Konferenciát tartott a református egyház

Mintegy húsz küldöttség érkezett a kétnapos találkozóra, melyet  „Lehetőségeink és határaink” címmel tartottak Berekfürdőn, 2014. november 21-22-én.    

A tanácskozásra cigánymissziót végző vagy az iránt érdeklődő egyházközségekből jöttek testvérek, valamint részt vettek a konferencián tanodát működtető intézmények vezetői, a Református Missziói Központ és a Wáli István Református Cigány Szakkollégium képviselői is.  A nyitó istentiszteleten – amelyen Sátoraljaújhelyen  és környékén élő református cigány gyülekezetek tagjai zenéltek  – Pál László missziós lelkész hangsúlyozta, hogy mindenkinek határokat kell átlépni a közösség megteremtéséért, amihez bátorság kell.  Ő azonban mélyen átélhette a cigányok befogadó szeretetét.  Káli Horváth Kálmán roma származású művész személyes hangvételű előadásában arra hívta fel a figyelmet, milyen nagy hatással lehet a hátrányos helyzetben felnövekvő gyerekek életére az, ha a nevelőjük, tanáruk segítségével megtapasztalhatják az értékességüket és felfedezhetik tehetségüket.

A segítségnyújtás lehetőségeiről és határairól tartott fórumon a református egyházban működő integrációs programok szakemberei osztották meg munkájuk során szerzett tapasztalataikat. „A cigánymisszió az egyház tükre lesz, mert szembesíti azzal, hogy képes-e elég rugalmassá válni, hogy megfeleljen a sürgető kihívásoknak. Bele kell néznünk ebbe a tükörbe” – jelentette ki Kálmán Csaba somogyi missziós lelkész. A kerekasztal megszólalói a különböző segítő szakmák összefogásának szükségességét hangsúlyozták.  Ha egy lelkipásztor, tanár vagy védőnő eljut a lehetőségének határáig, meg kell találnia, hogy milyen szakembernek tudja az adott esetet átadni.  Ha nincs meg ez a komplex szemlélet, az tragédiákhoz vezethet – mutatott rá Sztojka Szabina, a kerekasztal moderátora, aki a  cigánymisszióban dolgozik, és nemrég megkezdte teológiai tanulmányait is. A sikerek között a kiskunhalasi Pintér Edit pedagógus beszámolt arról a nyári iskola-előkészítő programról, melynek lezárása után a gyerekek szeptember 1-én kora reggel izgatottan várták, hogy végre iskolába indulhassanak.   

A következő hasonló találkozóra 2015 tavaszán kerül sor.

A találkozó képei megtekinthetőek a galériában