Hírek

„Nem csak érte, hanem vele” – Szolgálat romák és nem-romák közösségében

DSC00449

A HEKS/EPER a szegénység és az igazságtalanság leküzdésére irányuló fejlesztési együttműködési projektek támogatására létrehozott svájci nonprofit alapítvány, aminek fókuszában áll a méltó élet kialakítására törekvés minden ember számára. A HEKS/EPER rendszerszintű változásra törekszik fejlesztő munkájával – Svájcban és világszerte. Humanitárius segítséget nyújt a természeti veszélyek és fegyveres konfliktusok okozta katasztrófák áldozatainak, valamint támogatja a kelet-európai és közel-keleti egyházak diakóniai munkáját.

Nemzetközi programjának egy része a magyarországi református gyülekezetekben a romák és nem-romák békés együttélését, együttműködését segítő tevékenységeket, programokat támogatja, amelynek keretében baba-mama klubok, tanoda jellegű programok és lányok mentorálása nyújtanak segítséget a hátrányos helyzetű gyermekeknek és családjaiknak. A partnerség másik fontos eleme az inkluzív iskolaprogram, amelyen keresztül a HEKS az egyház oktatási intézményeit segíti a befogadóbb szemlélet kialakításában, valamint a cigány gyermekekben rejlő értékek felismerésében és megerősítésében.

2024. szeptember 19-20-án Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban gyűltünk össze több településről, különböző gyülekezetekből és iskolákból egy HEKS találkozó és Lelkésztovábbképzés keretein belül.

DSC00089

“Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Máté 20,28)

Nagytiszteletű Szabó Zsolt Máté evangéliuma alapján hirdetetett áhítata már a konferencia kezdetén megalapozta a napjaink témáját: hol is a helyem Jézus mellett? Hol van a helyem az egyházban, a szolgálatban? Mit tudok adni, s amit végzek, azt Isten dicsőségére vagy a saját magaméra teszem?

Volt alkalmunk feszegetni ezeket a kérdéseket a gyülekezetben és iskolákban való szolgálatok alapján is, az úgynevezett SWOT-elemzés nyomán.

Nem szolgál meglepetésként, hogy az együttműködés, közösségépítés, hálózatosodás és kapcsolattartás egyértelmű első helyen volt mindenki számára a továbbra is megtartandó tevékenységek között. A közösség már az Ószövetségben is szent dologként van jelen, az Újszövetség pedig egyenesen közösségközpontú: egy elhívott és elküldött népnek vagyunk részesei. A Krisztusban való közösség egységének valósága minden gyülekezetben és iskolában jelen van, ahogyan arról a résztvevők is beszámoltak.

A zeneoktatásban, a családokban, a nyári táborokban, a szeretetvendégségekben. Ehhez kapcsolódva csütörtökön és pénteken is szó esett a közösség teológiájáról Lakatos Kinga és Nt. Pena-Sztojka Szabina által, néhány teológusnak a gondolatait is elolvastuk, majd értekeztünk róla. Beszélgetéseink fő témája ugyanabba a két szóba futott ki: koinonia és diakónia. Számtalan jógyakorlattal találkoztunk a két nap folyamán, inspiráló, motiváló és meghatározó történetekkel. Ám ahogyan azt többek is kifejezték: nincs hétköznapi értelemben vett jógyakorlatuk, hanem olyan van, hogy “csináljuk, ahogy tudjuk”. Viszont azt közösségben, a lehetőségekhez mérten. És ebben a közösségben nem tárgya, hanem aktív résztvevője a roma közösség a szolgálatnak. Nem csak érte, hanem vele.

Csütörtökön jelen volt velünk a SIMPACT Kft. is, akik technikaibb értelemben segítettek nekünk átlátni az elmúlt négyéves HEKS ciklust. Bemutatták, hogy külső, stratégiaalkotó és hatásmérő szemmel mi az, amivel eredményesebbé vagy hatékonyabbá tehetjük programjainkat.

DSC00471

Pénteken Czibere Károly főigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, biztosította a Református Szeretetszolgálat támogatását a gyülekezetek és iskolák befogadóbbá tételének munkájában. Utána meghallgattunk két előadást az evangelizáció sokszínű közösségekben címmel. Nt. Nagy György az erőforrások használatáról és a hálózati kapcsolatok mélységeiről beszélt, valamint a céltudatos gyülekezetről: mindenkit egy lépéssel előresegíteni. Megismertük általa az ötajtós elméletet, ami segít megalkotni a (céltudatos) gyülekezetet.

DSC00207

Nt. Bozsoky Jonathán prezentációja szerint ő nem megváltoztatni szeretné az életeket, hanem megismertetni az Urat a település közösségével. Az Úr változtatja meg az életeket onnantól. Az a misszió, amit ezzel a szemlélettel működtet, megmozgatja az egész községet.

Az előadások után és a záró gondolatok előtt Lakatos Kinga segítségével felépítettünk egy ideális közösséget, hogy mit látnánk szívesen a templomudvaron kívül és azon belül, mi illene a gyülekezeti házba és a templomba. Ezeket imába foglaltuk, majd körbe ülve, elcsendesedve összefoglaltuk a két nap alatt megfogalmazódott gondolataink és hálánkat.

Köszönetet szeretnénk mondani minden résztvevőnek, szervezőnek, valamint hálával vagyunk mindazon munkatársakért és testvérekért, akik az elmúlt években HEKS projektben szolgáltak. Isten áldását kérjük és kívánjuk a következő hároméves ciklusra, a gyülekezeteinkre és iskoláinkra!