Hírek

Minél több hátrányos helyzetű fiatal kapjon mobilitási esélyt

Kétszázmillió forint értékben 816 fiatalnak nyújt anyagi támogatást és ezáltal segítséget a diploma megszerzéséhez a január végén zárult pályázaton az Út a diplomához program - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Nyíregyházán.

Czibere Károly az evangélikus roma szakkollégiumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, az esélyteremtő program célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma hallgatók diplomaszerzési esélyeinek javítása. A projekt egyik részét az ösztöndíj-támogatás alkotja, másik része pedig a hallgatók önköltségének finanszírozásában segít - tette hozzá Czibere Károly.

Az ösztöndíj-részprogram keretében félévente 125 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás volt igényelhető a 2014/15-ös tanév első és/vagy második tanulmányi félévére. Az önköltség-támogatás szintén erre a két tanulmányi félévre, illetve a 2014. szeptember 1. és 2015. június 30. közötti időszakra volt kérhető.

Utóbbi összege az adott hallgató önköltsége mértékének legfeljebb 95 százaléka lehet, de nem haladhatja meg félévente a 350 ezer forintot. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt 399 hallgató nyert el ilyen támogatást, a januárban zárult pályázatban pedig sikerült megduplázni a programban résztvevő fiatalok létszámát.

A felzárkózáspolitika nagyon fontos eleme, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatal kapjon valódi mobilitási esélyt, például a roma hallgatók a diploma megszerzésével képesek legyen az elhelyezkedésre - összegzett Czibere Károly. A roma szakkollégiumi hálózattal kapcsolatban a politikus kiemelte, ezt a területet a kormány kiemeltként kezeli, és fontosnak tartja, hogy - az ösztöndíjprogram mellett - legyenek olyan szakkollégiumok, amelyekben erős a közösségi, a tudományos-szakmai és a kulturális élet. Jelenleg öt egyházi és három nem egyházi roma szakkollégium működik az országban több mint kétszáz hallgatóval.

A kormány szeretné a jövőben "szoros figyelemmel" követni ezeknek a kollégiumoknak a szakmai munkáját annak érdekében, hogy az ott végző roma és nem roma hallgatók majd a közélet, például a közigazgatási rendszer meghatározó szereplői legyenek - fogalmazott Czibere Károly. Hozzátette, a jelenlegi uniós tervezési fázisban szeretnék megerősíteni a szakkollégiumok pozícióit, hogy kiszámítható, stabil működtetési és finanszírozási környezetet biztosítsanak számukra.

(MTI)