Hírek

Milyen hatása van a koronavírus-járványnak a hátrányos helyzetű roma közösségekre Magyarországon?

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium hallgatója, Laboda Georgina gyűjtötte össze, hogy a Covid-19 járványnak milyen hatása van a hátrányos helyzetű cigány közösségkre hazánkban.

Lassan másfél hónapja tartja a járvány fogságban Magyarországot és a világot. Már a veszélyhelyzet kihirdetésével gyökeresen megváltozott korábbi világunk.

Őszintén bevallom, én eleinte örültem a helyzetnek, mivel Budapesten vagyok egyetemista, és hirtelen csak az jutott eszembe, hogy most hazautazhatok vidékre és több időt lehetek a családommal. De már aznap estére tudatosult bennem, hogy milyen súlyos következményekkel fog ez járni az ország gazdaságára nézve, és milyen komoly veszélybe kerülnek az emberek a vírus miatt.

kép

A Covid-19 járvány miatt rengetegen veszették el a munkahelyeiket, így saját és családjuk megélhetéséhez szükséges jövedelmüket. A gyerekek és az oktatási intézmények a bezárás miatt átálltak az online oktatásra - már akinek erre volt lehetősége.

A legtöbb hátrányos helyzetű közösségben a gyerekeknek nincsenek meg a szükséges eszközeik az online oktatásba való bekapcsolódásra. Az iskolák, melyek fel voltak készülve arra, hogy tanulóinak nincsenek számítástechnikai eszközei és internet hozzáférése hetente kiosztott feladatlappal, vagy más analóg feladatmegoldási lehetőségekkel próbálják a tanulókat az iskola kötelékében tartani és a tanév teljesítéséhez szükséges minimumokat behajtani a gyerekeken.

Az iskolákkal együtt a tanodák is bezárták, és bár sokan próbálkoznak a gyerekek segítésével, elsősorban telefonon keresztül, a lehetőségek miatt a hatékonyság elég változékony és sajnos sokan a szülők segítségére sem támaszkodhatnak.

kép

A hátrányos helyzetű roma közösségek nagy részére jellemző volt, hogy alkalmi munkákból tartották fent a háztartást, melyek helyzete a kieső jövedelmek miatt kilátástalanság széléig sodródott. A hitelekre kiadott moratórium kedvező döntés volt számukra is, de még mindig jellemzőbb, hogy uzsorástól kapták kölcsön pénzt, melyekkel az időszakos, nagyobb kiadásokat fedezték.

Az eddigi adósságaikat a jövedelem elvesztése miatt nem, hogy visszafizetni nem fogják tudni, de még mélyebbre fognak csúszni ezekben a kedvezőtlen körülmények között kölcsönzött összegekben. Mégis vannak, akiknek jelenleg az egyetlen lehetőség a túlélésre az uzsorástól kölcsönkapott pénz, melyet majd aránytalanul nagy haszonnal fognak visszakapni a járványhelyzeten nyerészkedő uzsorások.

Szerencsére látható egy civil összefogás roma és pro-roma szervezetek részéről is, hogy ki-ki lehetőségeihez mérten segíti a hátrányos helyzetű közösségeket. Természetesen civilek a korlátozott forrásaikkal nem tudnak mindenkinek elegendő segítséget nyújtani, így szükség van egy határozott és erőteljes intervencióra a kormány részéről is a hátrányos helyzetű közösségek megsegítésében.

kép

A hátrányos helyzetű közösségekben magasan reprezentált a romák aránya Magyarországon. Leggyakrabban szegregáltan élnek a települések szélén, komfort nélküli lakásokban. A Covid-19 vírussal szemben eddig nem ismert a gyógymód. Az egészségügyi szakemberek a megfelelő tisztálkodást és kézmosást, továbbá a többi embertől való elszigetelődést ajánlják. Olyan dolgokat amit egy ”telepi” környezetben élő ember nem, vagy csak nagy nehezen tud megtenni.

Ha egy ilyen zárt közösségbe bejut a vírus, súlyos következményekkel járhat. Köztudomású, hogy a Covid-19 életveszélyes a legyengült immunrendszerű emberekre és ezekben a hátrányos helyzetű közösségekben elő embereknek pedig a magyar átlagnál is rosszabb az egészségügyi állapota. És ha ez így lesz, az komoly gyűlölethullámot indíthat el a cigánysággal szemben. Nem engedhetjük, hogy a vírusra való hivatkozással az emberek jogait korlátozzák, ahogy arra már vannak példák Bulgáriában.

Ne hagyjuk, hogy a Covid-19 járvány megossza a Magyarországon elő embereket és a már eddig is létező társadalmi törésvonalakat tovább mélyítse! 

kép

Számomra ez a vírus megmutatta, hogy az emberek szeretnének igenis össze tudnak fogni, és össze is kell fogniuk. Egész eddigi életünk legnagyobb válságában vagyunk és nem tudjuk meddig fog tartani, vagy milyen további következményei lesznek. Már látjuk, hogy a kialakult válság és bizonytalanság a legszegényebbeken és a legkiszolgáltatottabbakon csapódik le először, s bár mindenkit megvisel a kialakult helyzet, ne hagyjuk őket hátra!

Vigyázzunk magunkra és egymásra! És bízzunk benne, hogy hamarosan újra ”talpra állunk”!

„De a kik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!” (Ézsaiás 40:31)

Fotó: Dezső Attila, Unsplash