Hírek

Milyen halotti és gyászszokások vannak a cigány közösségekben?

Itt az aRoma Podcast 11. adása

Milyen egy cigány temetés? A roma közösségek máshogyan élik meg halottaik elvesztését? Mi a lelkész szerepe a gyászfolyamat során? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Arany-Michels Richárd kiskunhalasi lelkipásztorral az aRoma podcast 11. adásában.

A november 1-i Mindenszentek és a november 2-i halottak napja ugyan katolikus gyökerű ünnepek, vallási meggyőződéstől függetlenül mégis sokan kimegyünk a temetőbe mécsest gyújtani szeretteink sírján, vagy otthonunk csendjében idézzük fel az elhunytak emlékét ezekben a napokban.

A cigány közösségek legnagyobb része a többségi társadalomhoz hasonlóan az úgynevezett életfordulókon veszi igénybe az egyház „szolgáltatásait”, legyen szó keresztelőről, esküvőről, vagy temetésről, mai vendégünk pedig egy olyan református lelkipásztor, aki néhány évvel ezelőtt, egy Hajdú-Bihar megyei községben behatóan tanulmányozta a helyi romák részben a magyar paraszti kultúrából átvett, részben sajátságos temetési és gyászszokásait.

Arany-Michels Richárd 2017-ben írt tanulmányt a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen a hajdú-bihari Hosszúpályiban és Nagyrábén szerzett tapasztalatairól, a cigány közösségek érzelemdús gyászmegéléséről és a cigány temetésekhez kapcsolódó lelkigondozói lehetőségekről, a vele folytatott beszélgetés során pedig nem csak a témában szerzett tapasztalatait, de szemelyes megéléseit is megosztotta velünk.

Az adás meghallgatható YouTube-on:

Vagy az Anchor felületén: