Hírek

Megtartotta alakuló ülését a Felzárkózási Stratégiai Bizottság

A Református Szeretetszolgálat székházában, szerdán tartotta alakuló ülését a Magyarországi Református Egyház számára az esélyteremtés és a hátránykompenzáció terén javaslatokat megfogalmazni kívánó Felzárkózási Stratégiai Bizottság.

DA_20230125-3

A rövid távú cél egy református felzárkózási stratégia készítése, a hosszabb távú pedig a felzárkózás terén szolgáló szakemberek folyamatos együtt gondolkodása – fogalmazott Czibere Károly, a bizottság elnöke az ülés elején.

DA_20230125-1

A Református Szeretetszolgálat főigazgatója kihangsúlyozta, hogy bár az MRE cigánymissziós stratégiája a két területet együtt kezelte, a Felzárkózási (továbbiakban: FSB) és a decemberben megalakult Cigánymissziós Stratégiai Bizottság külön, de szoros együttműködésben szeretne hatékony koncepciót kidolgozni a hátrányos helyzetűek segítése és a cigányok egyházi-gyülekezeti befogadása céljából. "A cigánymissziót nem lehet diakónia nélkül csinálni, ahogyan a felzárkózásról sem lehet leválasztani a cigányok felé, a közöttük végzett szolgálatot" - fogalmazott.

DA_20230125-6

A tagok hét pontban fogalmazták meg az FSB előtt álló legfontosabb feladatokat, majd diszkusszió keretében osztották meg azokhoz kapcsolódó gondolataikat.

A bizottság munkáját segíti titkárként dr. Eperjesi Tamás, a Református Szeretetszolgálat mb. felzárkózási osztályvezetője, facilitátorként Mózes Áron, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója, tovább többek között Langerné Victor Katalin köztársasági elnöki tanácsadó, dr. Schanda Anikó teológushallgató, a református cigány szakkollégiumok fenntartói képviselője, illetve Dr. Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzora.


Fotók: Dezső Attila