Hírek

Megnyitották a tanévet a református cigány szakkollégiumok

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium és a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium is megnyitotta a 2021/2022-es tanévet. A hallgatók 2020 novembere után tértek vissza teljes létszámban az intézmények falai közé, ahol a fő fókuszt a következő hónapok szakmai programjára helyezték.

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium hatodik tanévét kezdte meg a kőbányai Belényes utcán található intézmény falai közöt, szeptember 4-én. A tanévre való lelki ráhangolódást Schanda Anikó teológushallgató segítette, aki a református cigány szakkollégiumok fenntartói képviselőjeként is segíti az intézményt. Áhítatát követően minden új hallgató Bibliával gazdagodott, hogy a tanulással terhelt napokban, hetekben legyen miből erőt és útmutatást nyerniük.

RefoRom_20210904-4.jpg

Fotó: Dezső Attila

Káli-Horváth Kálmán igazgató a szakkollégistákkal és az intézmény munkatársaival az elmúlt években folyamatosan igyekezett formálni a szakkollégium profilját – 2021 szeptemberétől kezdve média- és közösségi tagozatos működésre állt át az intézmény.

A szakkollégium célja a médiatagozattal az, hogy az intézmény által képviselt és a hallgatók által hozott értékeket rögzítse, illetve azokat megossza. Ez közvetlenül hozzájárul a prezentációs és önreprezentációs készségek fejlesztéséhez is.

RefoRom_20210904-3 másolata.jpg

Fotó: Dezső Attila

A közösségi tagozat feladata a közösségi élet támogatása és tematizálása az intézmény falain belül és kívül egyaránt, valamint hogy serkentse a hallgatók aktivitását és közösségi szerepvállalását.

Káli-Horváth Kálmán a szakmai program ismertetését követően bemutatta a tanév ösztöndíjszabályzatát, melybe új elemként kerülnek be az ún. modulvizsga-tesztsorok, melyek sikeres kitöltése a második félévi emelt ösztöndíj feltétele. A reforomosok az évnyitón megválasztották maguk közül a hallgatói önkormányzat képviselőit is.

RefoRom_20210904-1 másolata.jpg

Fotó: Dezső Attila

A nap további részében, illetve szeptember 5-én minden hallgató megismerkedhetett a RefoRom mentoraival, akikkel műhelyfoglalkozások keretein belül beszélgethettek szakmai kérdésekről és a félév teendőiről.

A debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium jubilál idén, hiszen a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat első református intézményeként, 2011-ben indult. Az elmúlt évtized alatt egyre kiforrottabbá vált a WISZ programja és célja: elsősorban a cigány származású és a hátrányos helyzetű fiatalok tehetségének felfedezését és kibontakoztatását, a református keresztyén cigány értelmiség képzését segíteni.

WISZ_20210906-01.jpg

Fotó: Kovács Máté

Az intézmény szeptember 6-án tartott évnyitó közgyűlésének első részében Mózes Áron igazgató közérdekű információkat osztott meg a hallgatókkal, kitérve a házirendre, a tanév menetére, és az aktuális programokra. Az első blokk keretein belül mutatkoztak be a WISZ új hallgatói is, akik elmesélték, milyen szakon tanulnak, miért jelentkeztek a szakkollégiumba, és hogyan tudnak hozzájárulni a közösséghez.

A folytatásban Lovász Márton lelkipásztor osztott meg hasznos információkat az intézmény lelki életéről, a bibliaórákról és a lelkigondozásról, a WISZ közösségi programjairól, az önkéntességről és a köztudatosításról. Kiss Andrea szakmai vezető a WISZ karrierstratégiáját mutatta be, illetve kitért a mentorálás/tutorálás, a nyelvoktatás, a korrepetálás szerepére, és a tanulmányi hétvégék menetére is.

WISZ_20210906-09.jpg

Fotó: Kovács Máté

Az adminisztrációról, a szakkollégiumi ügyintézésről és nyilvántartásról Kiss Ágnes irodavezető mesélt, de bemutatkozott a hallgatóknak Ivánka-Tóth Anna gazdasági vezető és Koroknai Éva intézményi munkatárs is.

A közgyűlés részeként szavazták meg a hallgatók maguk közül a Hallgatói Tanács tagjait, akik a szakkollégisták ügyét képviselik majd a tanév során a vezetőséggel partnerségben.

WISZ_20210906-03 másolata.jpg

Fotó: Kovács Máté

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, mint az egyházi fenntartásban működő cigány szakkollégiumok ernyőszervezete, szeptember 25-26-án tartja hagyományos évnyitóját a zánkai Erzsébet-táborban, ahol természetesen a két református intézmény is képviseltetni fogja magát.