Hírek

Megnyitották a tanévet a keresztény roma szakkollégiumok

Az egymás mellett élés helyett az együttélésben vagyunk érdekeltek a romákkal, „mi egy jövőben gondolkodunk” – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) tanévnyitóján vasárnap Nyíregyházán.

Czibere Károly a főiskolán megtartott ünnepségen Péter apostol levelét idézve a születésre, a növekedésre és a szülésre hívta fel a megjelent hallgatók figyelmét. Mint mondta, a szakkollégium létrehozása is egyfajta születés, az „életre hívás volt, a hallgatóknak ennek értelméről és az önmaguk elé állított kihívásról is el kell gondolkozniuk.”

Az államtitkár szerint a születés mellett ugyanilyen fontos az eszmei gyarapodás is. A hallgatókhoz szólva figyelmeztetett, hogy ez csak úgy lehetséges, ha mindennap feltöltekeznek „az életet adó forrássa”, azaz azzal az eszmével és a mozgalommal, amely a KRSZH létrehozásához kötődik. A másik ember felé történő megnyílás fontosságát hangsúlyozva Czibere Károly azt mondta, a megkapott tudást tovább kell adni – ebben segít a roma szakkollégium intézménye.

Az államtitkár szerint a szakkollégiumon belül „folyik a munka, az állványok állnak”, de minden közreműködőnek – a kollégiumnak, a minisztériumnak, egyházaknak és a hallgatóknak is – meg kell tudniuk válaszolni, mi épül pontosan az állványok mögött. „Az is fontos, hogy a fő alkotóelemeket, a szakmát, a roma kultúrát és öntudatot, közösséget és kereszténységet tudjuk-e mérlegre tenni, mi a célunk ezekkel és mire helyezzük a hangsúlyt” – mondta Czibere Károly.

Az ökumenikus istentisztelettel egybekötött tanévnyitón igét hirdetett Fabinyi Tamás evangélikus püspök, a tanévnyitót követően igazgatótanácsi ülést tartott a szakkollégium vezetése. A rendezvényen a KRSZH tagintézményeinek több mint száz hallgatója vett részt, közük a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium, a debreceni a Wáli István Református Cigány Szakkollégium, a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium, a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, valamint a szegedi roma szakkollégium hallgatói. Az eseményre meghívást kaptak a pécsi, az egri és a hajdúböszörményi felsőoktatási intézményben működő roma szakkollégiumok is.

(Forrás: MTI)