Hírek

Már kapható az Országodba befogadtál című könyv

A Zsinat november 19-i, csütörtöki ülésén mutatták be a kötetet, amely 16 cigány származású keresztyénnel készült beszélgetést és vallomást tartalmaz. Az írások egy részével és a szereplőkkel már találkozhattak a honlapunkon.

Sok küzdelemmel, mélységgel és magassággal teli életutakba ad bepillantást ez a kötet, mely végül Isten dicsőítésére, alázatra és szeretetre hívja meg az olvasót – ajánlja a könyvet  Dani Eszter lelkész, a Református Egyház Zsinata missziói irodájának vezetője. Kedvcsinálóként álljon itt néhány gondolat az interjúkból és vallomásokból:

kép

A cigányokat minőségileg megszólítani csak úgy lehet, ha érzik, hogy aki misszionál, nem gondolja, hogy nála van a bölcsek köve, és aki nem azzal hajol le hozzájuk, hogy „megjobbítalak, megjavítalak benneteket, leporolom rólatok a koszt, mert nem vagytok jók”. Nem, a cigányokhoz úgy kell odafordulni, hogy ti így vagytok jók, ti már most jók vagytok, és nekem most, ebben az állapototokban vagytok értékesek – Káli-Horváth Kálmán (előadó- és képzőművész)

kép

Hiszem azt, hogy a cigányságban nagy lehetőség van, hogy szolgáljon a többség felé. Hogyha elhívott cigány és nem cigány munkatársak olyan vonzó közösségeket hoznak létre, ahol ki-ki megélheti azt a szabadságot, hogy önmaga lehet, kifejezheti mindazt, amit Isten belé teremtett, akkor minőségileg más istentiszteletet élhetünk át együtt a Lélek által. -  Sztojka Szabina (teológus-hallgató)

kép

Egyszer  azt az igét hallottam, hogy „aki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden!” Ez volt az, ami elindított. Akkor értettem meg, hogy nem számít, hogy mi nyomja a lelkemet, mit rontottam el, Istennél mindig lehet újat kezdeni, és ezt folyamatosan át lehet élni. Onnantól kezdve jártam önszántamból templomba. - Balogh Róbert (lelkész)

kép

Hiszem és tudom, hogy örökségként maradt rám keresztapám húsz éven keresztül folytatott, elhívatott missziós munkája... Hiszem, hogy Isten eszköze lehetek, hogy a cigányok és a többség között elősegítsem egymás jobb, szorosabb megismerését. Ahogy keresztapám magyar emberként cigánnyá lett, hiszem, hogy úgy leszek én cigány emberként magyar emberré, hogy betöltsem Pál apostol Krisztus evangéliumára vonatkozó gondolatát: "mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket” (1Kor 9,22). - Jónás Zsolt (hitoktató)

kép

Azt látom, ha valakinek – aki keresztyénnek tartja magát – előbbre való a származása, mint a keresztyén identitása, akkor a kultúrája előbb-utóbb megfojtja a keresztyénségét, és azokban a kérdésekben, ahol valamilyen bibliai igazság válaszút elé állítja, nem az Ige irányába fog dönteni. - Márton Richárd (lelkész)

kép

Kutattam Isten után. A vonaton is olvastam, iskolába jövet-menet. Mindig szinte elsírtam magam, hogy Isten ennyire szeret. Ez biztos nem igaz, gondoltam, de folyamatosan hatott rám az Ige. Mikor János leveleit elolvastam, Isten szeretete beleszivárgott a szívembe. Mondtam magamban, hogy Uram, én biztos nem kellek neked. Leszálltam a vonatról, és szinte magához ragadott. - Virágné Vidák Elizabeth

Az interjúkat Balogh Krisztina, Jakus Ágnes, Kiss Sándor, Majsai Virág Eszter, Sz. Kiss Mária és Naszádi Kriszta készítették.

A kötet a Rajnai Protestáns Egyház támogatásával a Kálvin Kiadónál jelent meg. Bolti ára: 900 Ft, internetes ára: 765 Ft.

Fotók: Dimény András, Füle Tamás, Vargosz

A kötet ünnepélyes bemutatója 2015. december 8-án 17:30-kor lesz az Adna Café-ban.