Hírek

Leomlanak a falak romák és nem romák között?

Egy-két dal után porzott a sátor a Csillagpont egyik legjobb hangulatú koncertjén. Roma és nem roma fiatalok karöltve énekeltek, táncoltak, dicsőítették Istent a munkácsi Amaro Del zenekar vezetésével. A hitvalló roma dicsőítő együttes a legfélénkebbeket is be tudta vonni a közösségformáló dicsőítésbe. A koncert után kérdésünkre elmondták: gyakran látják a színpadon állva, hogy a nézőtéren leomlanak a falak romák és nem romák között.
Teljes terjedelemben közöljük a a Parókia Portál "Egyesíti a népeket" című interjúját.

A kárpátaljai Munkácsról érkezett a Csillagpont református ifjúsági találkozóra a hitvalló romákból álló Amaro Del együttes, amely a munkácsi pünkösdi gyülekezet dicsőítő csapatából alakult. Máig szolgálnak az istentiszteleteken, mellette évek óta koncerteznek szerte a Kárpát-medencében és Európában. Céljuk, hogy elvigyék az evangéliumot bármely népcsoporthoz, akiktől lehetőséget kapnak erre.

A koncertet követően dicsőítésről, hitről, romák és nem romák kapcsolatáról, valamint az ukrajnai háborús helyzetről is mesélt nekünk az együttes gitárosa, Jankovszki Ruszlán és menedzsere, Makszim Norbert.

Ruszlán, a színpadon állva milyennek találtad a ma estét, hogy érezted magad?

Jankovszki Ruszlán: Örömmel láttam, hogy a közönségből mindenki aktívan részt vesz a koncerten, énekelnek, táncolnak. De annak még jobban örültem, hogy nem is annyira koncert jellegű volt a ma esti fellépésünk, a fiatalok imádták az Urat velünk együtt. Igazán ez a célunk: ne csak szerepeljünk, hanem mindenki be legyen avatva, mert Isten dicsőségére zenélünk.

kép

Mit szeretnétek adni a közönségnek?

Makszim Norbert: Az üzenetünk az evangélium üzenete, a zenekarnak ezért Amaro Del, azaz Mi Istenünk a neve. Minden dal arról szól, hogy mit tett a mi Istenünk a zenekar, a környezetünk életében. Szeretnénk, ha a romák roma stílusban kapnák meg ezt az üzenetet, a nem romáknak pedig a roma stíluson keresztül pozitív élményben, benyomásban lenne részük, és ezzel is híd épülne romák és nem romák között.

A koncert alatt együtt táncoltak, összekapaszkodva énekelte romák és nem romák, igazán felemelő élmény volt a közönség soraiban átélni ezt. Tapasztaltok ilyet máskor is?

JR: Ennek nagyon örülünk. Isten egyesít népeket, akár olyanokat is, akik gyűlölködnek egymással, sok példát látok erre. Ez mindig visszaigazolja, hogy megéri tovább csinálni, nagyon jó visszajelzéseket is hallunk. Igazán ez hajt bennünket: az emberek áldást kapnak, mi is áldást kapunk, az Ige hirdetődik, az emberek hódolnak az Úr előtt.

Norbert, a koncerten elmondott bizonyságtételedben említetted, hogy korábban szkinhed (szó szerint: bőrfejű, Magyarországon általában rasszista nézeteikről ismert szubkultúrát értenek rajta) zenét hallgattál, és ma már Te vagy az együttes menedzsere. Ez is egy példája annak, hogy történhet fordulat valaki beállítódásában. Mesélnél erről egy kicsit?

MN: Miskolcon nőttem fel, több roma család élt a közelben, nekem nem jó élményeim voltak. Tizenévesként, amikor találkoztam a szkinhed zenével és a romagyűlölők üzenetével, szimpatikusnak találtam azt a korábbi tapasztalataim miatt; úgy gondoltam, hogy igazuk van. Akkor még Istenről azt gondoltam, hogy nincs. Aztán a tinédzseréveimnek a végén, amikor nagyon bizonygattam, hogy Ő nem létezik, Isten valahogy megszólított. Akkor nagyon felrázott, sok mindenen elkezdtem gondolkodni. Rájöttem, hogy amit hallottam Jézusról, és amit olvastam a Bibliában, azt szeretném, az nekem kell. Itt volt egy fordulópont az életemben, elkezdtem gyülekezetbe járni, megtértem és sok minden megváltozott. Elkezdtem egy missziós szervezettel, a Kelet-Európa Misszióval dolgozni, így kerültem Kárpátaljára. Két évig laktam ott, azalatt találkoztam az Amaro Dellel Munkácson. Isten annyira megérintett abban a roma gyülekezetben, mint még sehol máshol. Ez olyan mély hatást tett rám, hogy amikor megkerestek azzal, hogy segíteni kellene a zenekarnak, elkezdtem velük dolgozni. Nagyon sok pozitív élményem van azóta is romákkal kapcsolatban. Azzal, amit Isten végez közöttük, bennük, rajtuk keresztül...

kép

Az Amaro Del és az uszkai roma dicsőítő zenekar is ismert itt, Magyarországon. Valahogy az északkeleti régióból ilyen szolgálatok nőnek ki. Ti hogy látjátok ezt?

MN: Nagyon érdekes, ha a Google Trendsbe beírjuk a keresztény, Jézus, Biblia szavakat, akkor azt látjuk, hogy Északkelet-Magyarországon van a legtöbb keresés ezekre a szavakra – Nógrád, Szabolcs, Borsod megyében. Ebben a régióban van a legtöbb protestáns közösség is, a reformátustól a karizmatikusig mindenkit beleértve. Itt van és volt is nagyon sok megújulás majdnem minden felekezetben. A romák között is sok élő gyülekezet indul.

Mindenhol nagy hatást tesz a hallgatóságra a sajátos stílusú, dinamikus roma dicsőítés?

JR: Igen. Nem is nagyon van különbség, nagyon jól fogadnak nem csak a magyarok, de bármilyen nemzetiség.

Mi azért nem vagyunk olyan oldottak, mint a romák, ezt nem érzékelitek?

MN: Viszont nem is vagytok olyan zárkózottak. Norvégiába hívtak meg minket jó pár évvel ezelőtt, és a nézőközönség végigülte faarccal a koncertet, nem látszott rajtuk semmi. Ruszlán már megkérdezte tőlük, hogy tetszik-e nekik a koncert. A végén odajött egy hölgy, hogy életében még ilyen élményben nem volt része, csak nem láttuk. Ő belülről örült. Kultúrája és embere válogatja. Koncertek után nem szoktunk elmenekülni, sokat beszélgetünk az emberekkel. Legutóbb a horvát határ mellett voltunk egy faluban, egy romatelepen, és akkor odajött egy srác azzal, hogy ő drogos és szabadulni akar, szeretne megváltozni. Nagyon örült, hogy eljöttünk, és elmondta, hogy már régebben is hallotta az evangéliumot, és hogy ami a koncerten elhangzott, az neki szólt, most mit tegyen. Ilyenkor kiderül az is, mi zajlik emberekben a zenénk, dalaink hatására.

(Forrás: parokia.hu , képek: Vargosz, Dimény Andris)