Hírek

Lélekben és igazságban

Mályi adott otthont a IX. Országos Református Cigánymissziós Konferenciának

A Református Szeretetszolgálat ebben az évben is megrendezte az Országos Református Cigánymissziós Konferenciát, október 13. és 15. között a Tiszáninneni Református Egyházkerület Szabadidő és Továbbképző Központjában, a mályi Mécses Központban. Az eseményre közel 100 testvér érkezett főként a tiszántúli és a tiszáninneni egyházkerületből, de néhány résztvevő a Felvidéki Cigánymisszióból (Szlovákia) is csatlakozott. Nagy öröm, hogy a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) által támogatott gyülekezeti csoportok lelkészei és munkatársai is szép számban képviseltették magukat. Több munkatárs érkezett a Református Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezeti egységeitől a különböző felzárkózási programok (FETE, tanodák, gyerekházak) helyi megvalósítóiként.

2O4A8229

A hétvégét megnyitó közös esti szeretetvendégség után Sztojka Szabina, a református cigánymissziót vezető lelkipásztor köszöntötte az ország számos településéről összeseregletteket. Köszöntőjében idézett igeszakasszal felkérte a találkozó dicsőítő csapatként összeállt zenekarát, hogy az „Áldjátok az Urat!” énekkel vezessék együtt a három nap során együtt a szolgáló és tanuló gyülekezetet Isten dicséretében.

A cigánymissziós munkatársak rövid bemutatása után Eperjesi Tamás, a Református Szeretetszolgálat Felzárkózási Osztályának megbízott vezetője köszöntőjében a konferencia alapigéjéül választott bibliai szakaszt helyezte a résztvevők szívére: „az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk” (Jn 4,24). Az egybegyűltek hatalmas tapssal fejezték ki örömüket, hogy mindenki szeretett „Dani bácsija”, az idén 90. esztendős Szabó Dániel lelkész testvérünk is velünk lehet ezen a hétvégén.

5Y4A4407

Sztojka Szabina lelkipásztor áhítatának kezdetén a 146. zsoltár szavait idézve arra biztatta a hallgatóságot, hogy valóságosan is lépjenek közel egymáshoz, és megszólítva egymást a „Gyertek, dicsérjük Istent!” buzdítással. Igehirdetésének alapigéjeként a Jelenések könyve utolsó fejezetéből az élet fájáról és az élet vizéről szóló versek alapján, s hangsúlyozta, hogy Isten nemcsak egyéneknek, hanem egész közösségeknek és népeknek is gyógyulást ígér.

Ennek alapján közös felelősségünk, hogy valóban hívjuk egymást: „Jöjj! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!” Az áhítatot lezáró dicsőítő ének és imádság során együtt könyörögtünk új égért és új földért: „Ez az a város, melyről álmodom, / Hol nem hallatszik többé harangszó, / Hol nem lesz sírás, sem szenvedés, / Hol Jézusommal leszek én.” – idézte.

Az áhítat végeztével a résztvevők megalakították azokat a kiscsoportokat, amelyekben szombat délelőtt „a szolgálatom és én” téma körét vizsgálva indulhatott a konferencia szakmai programja.

5Y4A4343

A találkozó második napja reggeli imádsággal, énekkel és egy rövid drámajátékkal kezdődött. A délelőtt folyamán a résztvevők az Együtt Egymásért keresztény közösségfejlesztő munkatársi képzés már végzett diákjainak vezetésével kiscsoportokban osztották meg tapasztalataikat saját szolgálatukról. Ezt követően az Isten dicsőítésével kapcsolatos bibliai történeteket dolgoztak fel különböző dramatikus elemekkel.

A délutáni program során 15-20 fős szakmai műhelyekben folytatódott a munka. Ennek vezetésére Süki-Szijjártó Szilvia tréner a bibliodrámás, Sztojka Szabina lelkipásztor bizonyságtétellel kapcsolatos, míg Naszádi Krisztina HEKS-munkatárs a bibliai tanulmányozással foglalkozó műhelyben kapott felkérését. Ugyanezen idő alatt a Magyarországi Roma Galéria Egyesület tagjai a zenei dicsőítés műhelytitkaiba vezették be az kiscsoportos érdeklődőket.

A bibliatanulmányozó műhely a Kegyelem vonala című könyv alapján dolgozott, amely Jézus nőági felmenőivel foglalkozik. Ennek részeként Ruth alakja került a középpontba olyan módon, hogy a mintegy 20 résztvevő további kisebb csoportokba szerveződve gondolta tovább, hogy a Ruth életeseményei és a saját életük történései hogyan is viszonyulhatnak egymáshoz. A műhelyt vezető Naszádi Kriszta összegzéséként kifejezte reményét, hogy a résztvevők nemcsak a beszélgetés és a közös imádság jó élményét, hanem egy bibliatanulmányozási módszert is haza tudnak vinni a közös munka eredményeként saját közösségeikbe.

5Y4A6338

Az esti órákban zenés áhítat következett, melyen Nt. Barna Sándor halmaji lelkipásztor, a Tiszáninneni Egyházkerület lelkészi főjegyzője szolgált a Római levél 12,1-2 versei alapján: “Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul, és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”

A Cigánymissziós Konferencia meghívott Romengi Voja zenészei nemcsak a keresztyén dicsőítésben, hanem az autentikus roma zenében is járatosak, az estét az együttes fantasztikus koncertje és közösségkovácsoló táncháza zárta.

2O4A8099

Vasárnap, a konferencia zárónapján Nt. Sztojka Szabina és Eperjesi Tamás hálatelt szívvel fejezték ki köszönetüket, hogy Istentől kapott elhívásunk szerint egy közösségként voltunk jelen ezen a három napon. A búcsúzást jelentő, szimbolikus záróeseményként a résztvevők jelképes batyuba kötötték mindazokat a felemelő dolgokat, amelyeket magukkal visznek, mellé téve mindazon lelki terheket, amiket ez alkalommal végleg letéve itt hagynak a konferencia végeztével.

A záró istentiszteletként Nt. Füsti-Molnár Szilveszter, a Sárospataki Református Teológia professzora a teológus hallgatókkal együtt szolgált. Igehirdetésének alapigéje „az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk” (Jn 4,24) volt. A zenés dicsőítést és az igehirdetést követően Szabó Dániel tett bizonyságot az Istenbe vetett hit jelentőségéről. A mályi találkozó közös énekléssel és őszinte, testvéri egymás felé fordulással, sok –sok öleléssel fejeződött be.

DSC06121

A Cigánymissziós Konferenciát követően Szabó Dani bácsi, Lakatos Krisztián és Eperjesi Tamás tolmácsolta a Miskolci Belvárosi Gyülekezet 20 éves Nyilas Misi Alapítványát és ifjúsági házát ünneplő egyházközségi tagjainak a református cigánymissziós testvérek üdvözletét. Az ez alkalomból tartott ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Balog Zoltán és Pásztor Dániel püspökök személyesen köszöntötték a gyülekezet korábbi vezetői mellett a térségi országgyűlési képviselőket, Miskolc város vezetőit, a kormányzat megjelent képviselőit is és a templomban megjelent valamennyi érdeklődőt.

393431826_895972968557178_1263425551952928027_n