Hírek

Lehet cigány, csak fehérbőrű legyen

Az örökbefogadásra váró gyerekek jövője nagymértékben függ attól, hogy milyen a származásuk. Papíron ugyan nem szerepelhetnek származásra vonatkozó adatok, de sokat számít az örökbefogadásnál, hogy a gyermek cigány-e.

Az Európai Roma Jogok Központjának 2007-es kutatása szerint épp az jelenthetne megoldást a roma gyerekek diszkriminációja ellen, ha az etnikai származásra vonatkozó adatokat nyilvántartanák, így az örökbefogadási eljárás során a gyermekvédelmi szakemberek a roma származású gyermekek számára roma származású örökbefogadó szülőket találhatnának. A kutatók szerint az örökbefogadó szülők származásától függetlenül is a gyermek érdekét szolgálná, ha az örökbefogadó szülők tisztában lennének a gyermek etnikai származásával, hogy a gyermeket hozzásegíthessék identitástudatának kialakításához és a származásával kapcsolatos ismeretek megszerzéséhez.

Több szakember sem tartja azonban ezt jó ötletnek. „Ha vezetnének listát a gyermek cigány származásáról, az nem vinne előre, se hátra. Nem életszerű és nem szükségszerű a listavezetés” – véli Kántor Nedda pszichológus, aki emlékeztetett arra, hogy az örökbefogadás folyamatának a végén úgyis a szülő dönti el, hogy a kiajánlott gyermeket elfogadja-e vagy sem. Szerinte társadalmi szinten lehet kezelni a dolgokat, és nem lehet kötelezővé tenni azt, hogy valaki cigány gyermeket fogadjon örökbe. Hozzátette, hogy a cigánykérdés egy társadalmi probléma, amelynek az örökbefogadás is része, és az örökbefogadó szülők semmiben nem különböznek az átlag magyartól.

„Az egész rendszer diszkriminatív” – fogalmazott Neményiéknek egy gyámügyes, aki egy egyszerű példával írta le a helyzetet: „Attól kezdve, hogy örökbe fogadhatónak nyilvánították a félroma rossz Lacikát és a gyönyörű szép szőke Zsuzsikát, és akkor odahívják [a szülőt], hogy választhatnak közülük, hát akkor miről beszélünk?”

Olvassa el munkatársunknak az örökbefogadásról írt teljes cikkét az Indexen.

kép

Fotó: Balogh Krisztina / Index