Hírek

„Legyen egy hely”

A Jánoshalmi Református Misszió és a Jánoshalmi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös közösségi házát avatták föl augusztus 27-én szombaton. Az ünnepségen igét hirdetett Hegedűs Béla főjegyző, Balogh Róbert, a misszió lelkésze pedig hosszabb távú terveibe is beavatott.

Roma és Református Közösségi Ház – olvashatjuk a szombaton felavatott közösségi tér bejáratánál. A tágas, frissen festett, felújított házban gitár- és szintetizátorkísérettel roma gyülekezeti énekek szólnak, a folyamatosan érkező vendégeket üdítővel és kávéval kínálják, a kertben pedig már jókora bogrács alatt rotyog a tűz. Megtudjuk: a gyülekezet asszonyai cigánykáposztát főznek a vendégeknek: az édeskáposzta és a paradicsomos szaft mellé csirke- és disznóhús is kerül bele bőséggel.

kép

Hamarosan kezdődik is az ünnepség, Balogh Róbert, a település lelkésze apostoli köszöntéssel indítja az alkalmat, majd Hegedűs Béla, a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdeti az igét. A Dániel könyvének hatodik fejezetéhez kapcsolódó igehirdetésében az oroszlánok között éjszakázó Dániel próbatételéről beszélt, és hangsúlyozta: az életet mentő Úr ugyanolyan közel van hozzánk, akik bízunk benne, mint a prófétához, mert aki hozzá ragaszkodik, azt nem hagyja el, arról gondoskodik. Arra is kitért, hogy a mi hitünk a környezetünkre is hatással van: Dániel túlélése után nem a próféta maga tett először bizonyságot, hanem az addig hitetlen Dáriusz. Ez a közösség is akkor marad meg és gyarapszik, ha hitben jár, lássuk meg Őt, a közösségben, a családban – zárta godolatait az főjegyző.

kép

Ezután Horváth Zoltán, a település roma önkormányzati vezetője köszöntötte a megjelenteket és egy-egy ajándékkal lepte meg Zöldi Györgyöt, a kiskunmajsai cigány önkormányzat vezetőjét, Ajtai Tibort, a Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Szövetségének vezetőjét, Kiss György jánoshalmi képviselőt, nemzetiségi tanácsadót és Kolompár Györgyöt, Horváth Zoltán helyettesét, segítőjét. Külön kifejezte háláját Balogh Róbert felé, aki, mint fogalmazott „segített a lelki nyugalmunk megtalálásában az Úr Jézus segítségével.” Mint mondta, közös vágyuk volt, hogy „legyen egy hely a cigányságnak végre”, és ez most, együttes erőfeszítéssel megvalósult.

kép

Balogh Róbert, aki tavaly a Genfi Egyetemen végezte el a teológiai mesterszakot, 2015 decembere óta látja el jánoshalmi szolgálatát. Ez alatt az idő alatt – meséli – a kéthetente egy istentiszteletből heti kettő lett, és egyre gyarapodó létszámmal elindult a református hittanoktatás is. Idén tavasszal már tizenhárman konfirmáltak, köztük Horváth Zoltán, a helyi roma önkormányzat vezetője és családja. „Hamar egymásra találtunk, és megszületett a gondolat, hogy közösen segítsük valahogy a helyi cigányságot. Elnök úr és családja a gyülekezet motorjaivá lettek, sok-sok embert ők hívtak el, és a közös munka eredménye ez a közösségi ház is.

A lelkész elmondta, hogy a korábban igencsak lelakott állapotú roma önkormányzati épület felújítása a HEKS svájci protestáns segélyszervezet támogatásával és a gyülekezeti tagok közel kilenc hónapon át tartó önkéntes munkájával valósult meg. A roma önkormányzat és a református misszió közös épületébe számos közösségi programot terveznek: délutánonként az iskolásoknak a gyülekezet önkéntesei segítenek korrepetálással, de a pályázati pénzből sikerült készségfejlesztő, logikai játékokat, csocsót is szerezni, valamint rendszeresen lesz filmklub is. Heti rendszerességgel lesz bibliaóra, ahol az istentiszteleten elhangzott igét szűkebb körben, részletesebben lehet megismerni, a tinédzserekkel pedig külön, szintén önkéntesek által tartott alkalmakon foglalkoznak majd, különösen a korai gyerekvállalás, és az oktatásból való kiesés megelőzését helyezve a fókuszba.

kép

A megnyitó hivatalos része Édes Árpád, kiskunhalasi református lelkész áldáskérésével fejeződött be az Éfézusi levélből vett igével: „Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység, és így megismerjétek Krisztus minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy Isten mindent átfogó teljességére jussatok.” Ezután azonban még megcsodálhattuk a hittanos gyerekek hagyományőrző cigánytánc-bemutatóját, majd bőséges ebéd következett. A cigány recept alapján készült zöldségleves és a cigánykáposzta is szépen fogyott, a hatalmas adagokból azonban azoknak a gyülekezeti tagoknak is maradt, akik a munkájuk miatt nem tudtak eljönni.

kép

Ebéd közben Balogh Róbert a hosszabb távú terveibe is beavatott. „Holisztikus misszióban gondolkodunk, több szociális programunk is folyamatban: a Református Szeretetszolgálat vetőmagprogramjában is részt vettünk, most pedig a Szegénységellenes Hálózattal együttműködve egy brikettprogram is alakul, ami a téli fűtésgondokon enyhítene, olcsó fűtőanyagot előállítva. És ha Isten megsegít, szeretnénk egy baba-mama klubot is elindítani.

Azt is szeretném, ha a jövőben önálló egyházközséggé válnánk, és úgy látom, a legjobb irányba haladunk. Jelenleg harminc-negyven főt számlálunk, és olyan közösség épült ki az elmúlt hónapokban, amelynek tagjai nem csak vasárnaponként látják egymást. A roma istentiszteletekre sem csak cigányok járnak, ez jó alap arra, hogy egy többkultúrájú, multietnikus gyülekezet épüljön, hiszen Krisztusban nincs cigány és nemcigány.

fotó: Földy-Molnár Lilla

Az esemény galériája itt látható