Hírek

Koszovóban mutatkozott be a Cigánymisszió

Beszámoló a pristinai regionális HEKS-találkozóról

November 3. és 8. között Ignácz Andrea kolléganőnk, a HEKS-támogatású gyülekezeti programok koordinátora Koszovó fővárosában, Pristinában mutatta be az Országos Református Cigánymissziót, kiemelve a hazai HEKS-programokat és a szemléletformálás érdekében végzett erőfeszítéseinket. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjátok a találkozón szerzett tapasztalatairól.

A HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) Roma programja több országban megvalósul, Magyarország azonban kivételes az együttműködést tekintve, hiszen az együttműködő partner csak esetünkben egyházi szervezet, minden más országban civil szervezetekkel (NGO-kal) dolgozik együtt a svájci szervezet.

Ennek megfelelően a regionális találkozó fókusza sem az egyházak szerepvállalása volt, inkább a társadalmi, szociológiai megközelítés, és a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok lehetőségei kaptak hangsúlyt a romákat érintő nehézségek, kihívások kapcsán.

314371548_460003586242551_8169535563519297061_n

Románia, Szerbia és Koszovó esetében is jellemző, hogy a HEKS-projekt keretében nem csak az oktatásra, hanem a munkavállalásra, mint beavatkozási területre is nagy hangsúlyt fektetnek. Az iskolai lemorzsolódás megelőzése, az oktatási rendszerből való kikerülés és a munka világába való bekerülés útjának segítése, munkakeresési támogatás és munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő partnerségek kialakítása a főbb tevékenységek, melyekkel a romákat célozzák.

A megismert projektek célcsoportjai a leghátrányosabbak, az interszekcióban lévők: roma nők, roma fiatalok munkaerőpiaci tapasztalat nélkül, huzamosabb ideig munkanélküli roma férfiak és nők, peremterületeken élő romák.

A számukra nyújtott segítség sokrétű: gyakornoki programok biztosítása (együttműködés keretében nagy vállalatokkal, cégekkel, áruházláncokkal, ahol a fiatalokat 3 hónapos gyakornoki program keretében foglalkoztatják, majd ha beválnak, normál munkavállalóként tovább-foglalkoztatják), önéletrajz-írásban való segítségnyújtás, interjú-szituációkra való felkészítés, kézműves vállalkozások segítése, pályaorientációs alkalmak biztosítása fiatalok részére (szoftverrel és munkahelylátogatásokkal).

313293573_460016389574604_6945849091681956074_n

A projektek foglalkoznak érzékenyítéssel is (Koszovó), melyet célzottan tanároknak, hivatali dolgozóknak, rendőröknek és egészségügyi dolgozóknak tartanak, kifejezetten a cigányellenességgel vívott harc jegyében.

A koszovói projekt keretében különböző helyszíneken valósulnak meg programok, melyeket tereplátogatásunk során meglátogattunk: Pristina mellett, Mitrovicában, Priluzje-ban és Ferizajban jártunk, ahol a közösségi házat (Mitrovicában ez a cigánytelepen volt) látogattuk meg, és nyerhettünk betekintést a női egyenjogúságot támogató (jogi tanácsadás, önéletrajz írás, munkaerőpiaci oktatás, stb) programba.

313007117_458196529756590_5265567305796676389_n

A koszovói projekt (megvalósítója a Voice of Roma, Ashkali and Egyptians – VoRAE) jó gyakorlata továbbá a roma származású „példaképek” bemutatása is, melyet a „Let’s Talk!” (Ted Talk-hoz hasonló) rendezvény keretében szerveznek meg. Ebbe is betekintést kaptunk, és meghallgathattuk az ERRC (European Roma Rights Center) jogi igazgatóját, egy mezőgazdasági vállalkozást vezető özvegy asszonyt és egy fiatal írót, akik életükről, romaként megtapasztalt nehézségeikről tettek tanúbizonyságot.

A találkozón a magyarországi HEKS-projekt érzékenyítő tevékenységének elemeiről hallhattak a résztvevők, úgy mint az aRoma podcast, a Halld meg a hangom! kezdeményezés és a lelkészek részére szervezett érzékenyítő workshopok.

Fotók: Voice of Roma, Ashkali and Egyptians