Hírek

Koronavírus-veszélyhelyzet: Igényfelmérés és felhívás lelkészek és gyülekezeti tagok számára

A koronavírus okozta rendkívüli helyzet mindannyiunk életében, közvetlen és közvetett környezetében komoly megpróbáltatásokat jelent. A személyes találkozások, most bizonytalan időre elmaradnak, de a Országos Református Cigánymisszió tájékozódni szeretne arról, hol milyen kihívások elé állítja a lelkészeket, cigánymissziós munkatársakat és gyülekezeteket a kialakult helyzet.

kép

Kérjük az alábbi bejegyzést olvasó lelkészeket, és  cigánymissziós munkatársakat és gyülekezeti tagokat, hogy amennyiben bármilyen igényük, ötletük, megjegyzésük van az alábbi kérdések kapcsán, legyenek szívesek jelezni azokat e-mail-ben, a ciganymisszio@reformatus.hu címen.

1. Mik azok a főbb nehézségek, amikkel a kialakult helyzet miatt a közösségeknek és azok tagjainak meg kell küzdeniük?

2. Milyen konkrét problémákkal találkoznak, aminek megoldása különös gondot okoz?

3. Az oktatási intézmények leállása miatt kialakult helyzetből adódóan, milyen étkeztetéssel, tanulással kapcsolatos problémákat tapasztalnak környezetükben?

A rendkívüli helyzetre való tekintettel, az alábbi lehetőségekre bíztatunk mindenkit:

- A települési önkormányzatok feladata, hogy segítséget nyújtsanak a szükségben, vagy ha ezt nem tudják megtenni, jelezzék azt a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárságán, az alábbi elérhetőségek egyikén. Az önkormányzatok ugyanakkor központilag folyamatosan tájékoztatást is kapnak az újabb intézkedésekről, eljárásrendekről. Bíztatjuk a lelkészeket és minden kedves testvérünket, hogy az önkormányzatok hatáskörébe tartozó felmerülő problémákkal, kérdésekkel, forduljanak bátran a helyi önkormányzatokhoz! A Belügyminisztérium által kiadott önkormányzati hírlevelek ide kattintva érhetőek el. 

- Amennyiben a jelen helyzetben valaki elveszítette bejelentett munkahelyét, javasolt, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vonaktozó honlapján - mely ide kattintva elérhető - ezt jelentse be. A keresőképtelenség bejelentése szükséges ahhoz, hogy a jogosult megkapja az álláskeresési járadékot!

- Amennyiben vannak családok, akiknél nem megoldottak az digitális távoktatáshoz szükséges feltételek (tablet, laptop, számítógép, internet-hozzáférés), ezt minden esetben jelezzék az iskola felé!

Szeretnénk aktuális képet kapni a gyülekezetekben, településeken kialakult helyzetekről, így kérünk mindenkit, bármilyen problémával keresték is a megadott, illetékes szervezeteket és változás nem történt a bejelentett ügyben, kérjük minden kedves testvérüket, számunkra jelezzék ezeket az észrevételeket is!

Imádkozunk az összes gyülekezetért, minden testvérünkért, és a munkatársakkal közösen gondolkozunk azon, hogyan tudnánk a leghatékonyabban támaszként fellépni ebben a helyzetben.

Mindenkinek nagyon sok erőt, kitartást és Isten áldását kívánjuk!

Az Országos Református Cigánymisszió munkatársai