Hírek

Október 30-tól nyújtható be a tanodapályázat

Ötmilliárd forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű, illetve roma gyerekek tanulását, integrációját és szocializációját segítő tanodák október 30-ától - közölte Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.  A projekt keretében elvégzett tevékenységek megvalósítása csak a konvergencia régiókban történhet.

Az államtitkár elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program első nyílt pályázati felhívására azok a civil és egyházi szervezetek jelentkezhetnek, amelyeknek jelenleg nincs futó pályázatuk, állami intézmények most nem pályázhatnak. Mintegy 170-200 jelentkezőre számítanak, a pályázatokat december 31-ig lehet benyújtani - tette hozzá.

Kiemelte, a cél a folytonosság és a lehetőség biztosítása, azért, hogy az érintett családokban ne öröklődjön tovább a hátrányos helyzet, valamint csökkenjen az iskolát képzettség nélkül elhagyók száma. Utóbbi szorosan kapcsolódik az Európa 2020 stratégiához, amelyben a kormány vállalta, hogy 10 százalék alá csökkenti az iskolaelhagyók számát és 30 százalék fölé emeli a felsőoktatásban tanulókét - jelezte Köpeczi-Bócz Tamás.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, eddig 3-4 ezer gyerek járt tanodába, számuk azonban a pályázatnak köszönhetően akár hatezerre is nőhet. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok értékelése után elkészült a "tanodasztenderd", amely egyfajta minőségbiztosításként szabályozza majd a tanodák tevékenységét.

Úgy fogalmazott a tanodák valós esélyt kínálnak a kitörésre és a felemelkedésre, ennek pedig kézzelfogható bizonyítékát nyújtották a már az előző két évben is működő tanodák.

Hangsúlyozta, ezek az intézmények nem csupán a tanulásban segítenek, hanem annál sokkal többet nyújtanak: kompenzálják mindazokat a hátrányokat, amelyek akadályozzák a gyerekek teljesítményét. Összetett segítséget nyújtanak kultúraközvetítéssel, közösségfejlesztéssel és szabadidős programok szervezésével - fűzte hozzá.

A Közép-magyarországi régióban lévő telephely, megvalósítási helyszín nem
szerepelhet a projektben. A projekt keretében elvégzett tevékenységek megvalósítása csak a konvergencia régiókban történhet.

A pályázati kiírás szerint a támogatási kérelmeket online elektronikus kitöltőprogramon keresztül lehet majd benyújtani, további információ letölthető a innen,

forrás: mti

A pályázat menetéről a református egyház gyülekezetei érdeklődhetnek Nagy Krisztina cigánymissziós munkatársnál: ciganymisszio@reformatus.hu email címen.