Hírek

Katolikus cigánypasztorációt bemutató kötetet készített a Boldog Ceferino Intézet (videóval!)

A katolikus cigánypasztoráció kiemelkedő magyarországi helyszíneit mutatja be a most megjelent, "Ti az Egyház szívében vagytok" címet viselő kiadvány.

A kötet címe VI. Pál pápa 1965-ben, a II. Vatikáni Zsinat keretein belül, a poméziai kegyhelyen összegyűlt romák felé intézett beszédére utal, melyben az egyházfő úgy fogalmazott: "Az egyházban ti nem a periférián álltok, hanem bizonyos szempontból a középpontban vagytok, ti vagytok a szívében. Az egyház szívében vagytok, mert szegények vagytok és segítségnyújtásra, oktatásra, segítségre van szükségetek; az egyház szereti a szegényeket, a szenvedőket, a kicsinyeket, a kitagadottakat, az elhagyottakat."

A kiadvány bemutatójára egy online kerekasztal-beszélgetés keretein belül került sor március 8-án, melynek felvezetőjében Székely János szombathelyi püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Boldog Ceferino Intézet igazgatója a cigánypasztoráció aktuális kérdéseit vette górcső alá, kiemelve a szolgálat létszükségességét. "Az az állapot, amiben jelenleg a cigányság és a magyarság él, mindnyájunkat betegít. Ez a könyv nagyon nagy bátorítás minden nyitott szívű ember számára, hogy felismerje a másikban, cigány testvérében a mennyei Atya által melléje állított testvérét, akivel együtt boldogulhat ebben a közös hazában" - fogalmazott a megyéspüspök.

Kiadvány.jpg

A kerekasztal-beszélgetésen a részvevők között volt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Kovács Róbert, a Nyíregyháza-Huszártelepi
Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola lelki igazgatója, Szász Csilla Rita nővér, a Szent Ferenc Kis Nővérei tagja Arlóról, és Bárándiné Jánossy Enikő, a premontrei kanonok rend női ága által fenntartott zsámbéki Boldog Gertrúd Központ vezetője. A beszélgetést Tóth István, a Boldog Ceferino Intézet munkatársa, a hódmezővásárhelyi önkormányzat cigányügyi referense moderálta.

A megszólalók röviden bemutatták szolgálati területeiket, a terepen végzett munka áldásait és kihívásait. Szóba került, hogy a romák evangelizációja sok esetben azért is nehéz, mert rengeteg babona és okkult jelenség szövi át a cigány közösségek életét. A moderátor szerint abből csak a lelki gyógyuláson keresztül vezet az út, Kocsis Fülöp pedig hozzátette, hogy sok, súlyos esetben mentális problémák állhatnak a háttérben. Az érsek úgy fogalmazott, hogy ezekre a helyzetekre már a papi képzésben reagálni kellene.

A résztvevők kiemelték az elmúlt évek kiemelkedő cigánypasztorációs kezdeményezéseit (úgy mint a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, vagy a felekezetközi együttműködésben megvalósuló Felzárkózó települések program). Ehhez kapcsolódóan Makkai László görögkatolikus parókus, a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium vezetője hozzáfűzte, hogy szívesen látná, ha az Országgyűlés határozatban mondaná ki: a cigánypasztoráció kiemelt jelentőséggel bír a magyar társadalomban.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi videóban:

A "Ti az Egyház szívében vagytok" kötet megrendelhető a Boldog Ceferino Intézet szakmai munkatársától, Bángi-Magyar Annától, a bangimagyar.anna@boldogceferinointezet.hu e-mail címen.