Hírek

Kapós volt a cigánykáposzta a Csillagponton

Álmában sem gondolta volna, hogy ilyen népszerű vendéglője lesz. Ő csak a helyieknek akarta megmutatni, hogy milyenek a békési hagyományos cigány ételetek. Ásós Géza 2011 ősze óta működteti az ország első cigány éttermeként ismert Kira Vendéglőt. Bolondnak nézték, amikor azt mondta, cigány éttermet nyit, hiszen – saját meglátása szerint is –  ez nagy rizikóval jár. Ásós Géza azt mondja, a szerencsének és Istennek köszönheti, hogy vállalkozása napról napra jobban virágzik. Az ország első cigány vendéglője egy napra kitelepült a tatai Csillagpontra. A tulajdonossal beszélgettünk, és ételt kóstoltunk rögtönzött tábori vendéglőjében. Tudósításunk.

„Békési cigánykáposztát csinálunk” – mondja Ásós Géza a fazekak mellett. Meglepődve nézünk, aztán megkérdezzük, hogy milyen is az a békési töltött káposzta.

kép

Gyorsan kaptunk is egy rövid receptismertetőt:

A békési cigánykáposzta füstölt csülök, öreg tyúk, illetve hagyományos (rizs és sertéshús) töltött káposzta töltelékkel készül, savanyú apró káposzta hozzáadásával. A savanyú káposztát, a tyúkot, és a csülköt rétegekbe teszik az edénybe. Főzés után a húsokat a megtöltött levelekkel együtt kiszedik, de az apró káposztát benne hagyják az edényben. Ezt követően rántást készítenek fűszerpaprika, liszt, zsír hozzáadásával, majd sóval, borssal, köménnyel ízesítik. A tálaláskor a csülköt és a tyúkot is a tányérra teszik a töltött káposztához.

A csillagpontos éhes hasak ezúttal a káposztát és a tölteléket kóstolhatták meg fehér kenyér kíséretében.

kép

Három hatalmas edény rotyogott a délelőtt folyamán, durván hétszáz töltelék főtt meg, ami mennyiségben 350-400 adagot jelent. A kóstolók fél adagokat kaptak, de aki repetázni akart, az nyugodtan kérhetett egy újabb adagot. A töltelék 42 kiló disznóhúsból, és 7 kiló rizsből készült.

A Református Cigánymisszió önkéntesei és a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tanulói közül néhány lány tradicionális cigány népviseletet öltöttek magukra, így kínálták az arra járókat. Sokakat vonzott a látvány és bátran be is tértek a tábori vendéglőbe.

kép

A hatás nem maradt el, a betért vendégek közül mindenki megkóstolta a káposztát. A cigánymissziós munkatársak is megerősítik az állítást, hiszen mi is megkóstoltuk: tényleg nagyon finom volt!

Szinte csak elégedett mosolyokat és jól lakott arcokat láttunk a délután folyamán a stand körül. A finom ételhez elképesztő élő zenés vendéglő hangulatot teremtettek keresztény cigányok, akik dicsőítő dalokkal kedveskedtek a vendégeknek. A cigánymisszió egy rövid kisvideót is készített a hangulatról, amit ezen a linken nézhet meg.

kép

Fotók: Vargosz, Balogh Krisztina