Hírek

Kapcsolódás az isteni hálózathoz – Összefoglaló az Online Cigánymissziós konferenciáról

Ha egy szóval kellene jellemezni 2020-at, akkor az emberek többségének a koronavírus jutna eszébe, ha pedig ehhez kapcsolódó érzéseikről kérdeznénk őket, akkor az első helyen nagy valószínűséggel a félelem állna. Ezért döntött úgy az Országos Református Cigánymisszió, hogy Pál apostol Timóteushoz intézett üzenetét jelöli ki rendhagyó Online Cigánymissziós konferenciájának: „Nem a félelem lelkét adtak nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim 1,7).

Istentől van bizodalmunk, ezért nem félünk – ebben a tudatban készültünk az Országos Cigánymissziós Konferenciára, de ami rajtunk múlt a védekezés tekintetében, azt meg kellett tennünk. Ezért a személyes találkozás helyett hagyományos őszi, berekfürdői eseményünk az online térbe költözött, ahol igei alkalmak, hitmélyítő beszélgetések, dicsőítések és kulturális programok közvetítése adott lehetőséget arra, hogy a fizikai távolság ellenére lélekben együtt legyünk.

kép

Csodálatos volt megélni, hogy a kezdeti félelmeink(!) ellenére az Úr – akárcsak a tavaszi virtuális imanapot – tenyerén hordozta az eseményt, és több tucatnyi embert hívott el arra, hogy idejüket odaszánva, gondolataikat és talentumaikat átadva hozzájáruljanak a konferencia megszervezéséhez.

Három csapat (Karcsáról, Olaszliszkáról és Budapestről) a dicsőítésben vett részt, Gyirgyó Dénes (Esztár), Tar Lászlóné (Bódvaszilas), Gondi Ferencné és Bárdos Péterné (Kecskemét), Varga Dóra (Hajdúhadház), Horváth Flórián (Pécel), Lakatos Krisztián (Bodaszőlő) hitmélyítő beszélgetéseken keresztül tett bizonyságot - utóbbi társaival egy pantomin-előadást is bemutatott - , Gondi Ferencné (Kecskemét), Simon Antal és Simon Antalné (Pocsaj) Balogh Tibor (Budapest), Lengyel László (Budapest), Babindák Ernő és ifjabb Babindák István (Csata) valamint Mezei Imre és bandája a kulturális vonalat erősítette a Baracs Dénes által készített „Énekeljetek cigányok”-ban szereplő véméndi fiatalok mellett.

A konferencia során három lelkipásztor segített nekünk Isten igéjén elmélkedni. A nyitó istentiszteletet Dani Eszter zsinati missziói irodavezető tartotta, az esemény vezérigéjének alapján: „Istennek van gondja a félelemre is. Nem kell megfelelni, nem kell a bátrat mutatni előtte, de ha rá figyelünk, belekapaszkodunk, akkor megkapjuk az erő, a szeretet és a józanság lelkét” – bátorította a konferencia résztvevőit a lelkész.

A szombat reggeli nyitó áhítaton Hanula-Csordás Dóra, a Dunántúli Református Egyházkerület cigánymissziós referense tanított minket. „Noha online konferencián veszünk részt, a lényeg nem változott: egységenként kapcsolódunk egy központhoz. Egy olyan hálózatban vagyunk, melyet maga az Isten hívott létre és ő működtet” – fogalmazott.

A konferencia záró napján Székely Zsolt Ferenc hencidai lelkipásztor hirdette az igét – annak a közösségnek a vezetője, melynek cigány testvérei között ébredés kezdődött, ahogyan arról a péntek esti, Gyirgyó Dénessel folytatott beszélgetés során többet is megtudhattunk. A lelkész több példát is hozott arra, hogy mit gondolunk „lényegesnek”, „valaminek” a földi, hívő életünkben. A szeretethimnusz – ahogyan fogalmazott – azonban megmutatja, hogy a szeretet nélkül mindez mit sem ér.

Ez a szeretet volt meg azokban a testvérekben is, akik önzetlenül segítettek falubeli hátrányos helyzetű gyerekeknek a digitális oktatásban. Abban a nyugdíjas hölgyben, aki azt hitte, hogy mindent tud a cigányságról, de az utóbbi években ráébredt, hogy rengeteget kell még tanulnia. A telepi srácban, aki minden erejével azon van, hogy a falujában élőket segítse. Illetve azon tanodai munkatársakban, akik az otthonaikból megkettőzött erővel próbálták előmozdítani tanulóik eredményeit az elmúlt fél évben.

A szeretet szólalt meg a hangszerek húrjain és az énekekben a dicsőítések során, a versek szavalásakor, amikor a testvérek a vályogvetés fortélyairól, egy többrétegű művészeti alkotásról vagy a közös muzsikálás öröméről beszéltek. De a szeretet ott volt abban az ízletes rizses lecsóban is, amely vasárnap délben készült el. J

Nem a félelem, hanem az erő, a szeretet és a józanság hatotta át első Online Cigánymissziós Konferenciánkat. Kívánjuk, hogy ez legyen jelen a mindennapjainkban is, amíg ismét élőben találkozhatunk, és utána is, vigye bármerre útjainkat az Úr.

*

Nézd vissza a konferencia teljes videoanyagát itt!