Hírek

Jelentkezz a Snétberger Zenei Tehetség Központba!

A Központ olyan 12 és 22 év közötti fiatalokat keres, akik játszanak valamilyen hangszeren, de hátrányos helyzetük miatt nem részesülhetnek megfelelő oktatásban.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója és művészeti igazgatója Snétberger Ferenc. Az oktatási modellt berlini tanári tapasztalatira építve álmodta meg és dolgozta ki. Életútja és munkája egyként bizonyítja a központ hitvallását, hogy a zene felemel. Salgótarjánban született, hétgyermekes roma családban. Ma Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó. Az alapító-művészeti igazgató elnyerte a "Magyar Tehetség Nagykövete” címet, ugyanakkor a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje.  

A Központ – amely egyben Kiemelt Tehetségpont is – működtetéséért a Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány (kuratóriumi elnök: dr. Lantos Krisztina) felelős. Az alapítvány munkáját kiemelten támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Idén Bonis Bona díjjal jutalmazták munkásságukat.

A 2011 óta létező tehetségközpont országos szintű és határon túlnyúló működése öt terület köré szerveződik:

  • tehetségkutatás
  • tehetséggondozás, zenei képzés, munkaerőpiaci képességfejlesztés
  • pályaorientáció és karrier-tanácsadás
  • szociális gondozás, mentorálás
  • koncert-szervezés

Folyamatosan kutatnak olyan hangszeren játszó 12 és 22 év közötti fiatalok után, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek. Mára 600 diákot hallgattak meg és 240 végzett tanulójuk van.

Évente 60 fiatallal kötnek ösztöndíjszerződést. Ennek keretében a diákok egyénre szabott, intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak. Tíz volt diák előmenetelét pedig aktívan nyomon követik.

kép

Kiemelkedő művészek és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy diákjaik a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak. Snétberger Ferenc mellett oktat a Központban többek között ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos György, Balázs János, László Attila vagy Kraszna László is. Emellett olyan volt diákok is tanítanak, akik korábban a Központ tanulói voltak, ma pedig a Zeneakadémián egyetemi hallgatók.

Mindennek terepe a 12 hétnyi bentlakásos kurzus, amelyre minden évben az iskolai szünetek alatt kerül sor, Felsőörsön. A diákok zenei képzése köré szerveződve egy olyan program megvalósítása a cél, amely komplex módon képes a fiatalok előmenetelét segíteni. A zenei-szakmai oktatáson túl vagy akár azon keresztül egyéb kompetenciák folyamatos fejlesztése is zajlik a Snétberger Központban.

Fontos, hogy ezt a tudást a kortárs segítés módszerén keresztül is igyekeznek átadni. A mentorok és animátorok olyan fiatal szakemberek, akik nemcsak professzionális segítői, de koruk miatt társai is a diákoknak. Jellemző tendencia és tudatos célkitűzés az is, hogy a program korábbi résztvevői később maguk is a Központban zajló oktatás résztvevőivé válnak, zenei segítőként vagy animátorként.

A Snétberger Központ diákjait számos koncerten lehet hallani. Minden évfolyam nagy zárókoncerttel ér véget egy neves budapesti koncertteremben. A rendezvénynek az utóbbi években a MOM Kulturális Központ biztosítja a helyszínt. De muzsikáltak a fiatalok a Művészetek Völgyében, a Bazilikában, az Ördögkatlan Fesztiválon vagy a Szigeten is.

Az évi 100 órányi koncert adta fellépési lehetőség nemcsak azért fontos a fiatalok számára, mert a színpadon való szereplésben is komoly gyakorlatra tehetnek így szert – sokszor neves művészek kíséretében, hanem azért is, mert ezúton is bemutathatják tudásokat és autentikus és hiteles módon képviselhetik a Központ mottóját, hogy „a zene felemel”.

Az idei nyári kurzust is nagyszabású zárókoncerttel fejezték be a rekord nézőszámra való tekintettel. A zárókoncertet több mint 300 fő hallgatta meg. Olyan prominens személyiségek is ellátogattak a Központba, mint Magyarország berlini nagykövete vagy éppen a madridi nagykövet. De a vendégek között volt Langerné Victor Katalin Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkár asszony és az Emberi Erőforrások Minisztériumának több fontos képviselője.

A program sikerességét igazolja az is, hogy évről-évre számos diák tesz sikeres felvételi vizsgát valamely zenei szakközépiskolába vagy szakgimnáziumba. Több diák jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, sőt külföldi intézménybe is. Tavaly a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek programjába egy diák, a Zeneakadémia egyetemi képzésére három diák nyert felvételt. Egy pedig Bernben tanul tovább.   

Idén második alkalommal küldhetnek diákokat Berlinbe is egy-egy hónapos tanulmányi útra a Collegium Hungaricum támogatásával.

2017-ben a Brüsszelben megrendezett Roma Platformra is meghívást kapott a Központ, ahol több mint 250 résztvevő, magas rangú politikusok, európai intézmények és nemzetközi szervezetek képviselői, roma és pro-roma szervezetek valamint az akadémia területéről érkező résztvevők számára adtak áttekintést a Központ működéséről és komplex programjáról. A hallgatóság betekintést nyert az oktatásból a munkaerőpiacra történő átmenet egy igen specifikus szegmensébe: miként járul hozzá a világszínvonalú és személyre szabott zenei képzés és egyéni mentorálás a roma fiatalok munkaerő-piaci integrációjához.

A nemzetköziség gondolata tehát már nemcsak a Központba rendszeresen érkező workshopot tartó művészek előadásain keresztül van jelen a diákok életében, hanem egy sokkal aktívabb formában is. Jövő év tavaszán Madridba várják a Központban tanuló fiatalokat, majd Lisszabonba is. De fogadtak már vietnámi vendégdiákokat is egy kurzus erejéig.

A Központ nyújttotta lehetőségekről és programokról bővebb információ az intézmény honlapján található - jelentkezni pedig az alábbi űrlap segítségével lehet.