Hírek

Játékos természetvédelem

Megvannak az idei Legyél Te is teremtésvédő! verseny győztesei

Idén harmadik alkalommal szervezte meg a Református Szeretetszolgálat a Legyél Te is teremtésvédő! országos játékos vetélkedőt, mely a teremtett világ megóvására hívja fel a figyelmet. A tudományos vetélkedő célja, hogy a gyerekek észrevegyék az őket körülvevő természet csodáit, ami által olyan módon válhatnak felelős teremtésvédőkké, hogy felelevenítik a már megtanult ismereteket, és eközben új információk birtokába is jutnak. Szeptemberben került sor az alsó és felső tagozatos csapatok döntőire, melyek egyúttal jutalom kirándulást is jelentettek a gyermekeknek.

A Legyél Te is teremtésvédő! versenyt eredetileg a református tanodák számára hirdette meg a Református Szeretetszolgálat, de az elmúlt években már HEKS-tanodák, FETE Jelenlét Pontok és gyülekezetek hittanos csoportjai is bekapcsolódtak a megmérettetésbe. A csapatok tagjainak nagy része rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű fiatal. A 2023-as évben a vetélkedőre az ország számos pontjáról összesen 46 csapat 175 gyermeke jelentkezett.

A verseny két fordulóból állt: az első, online fordulóban egyszerre mérte össze tudását minden alsós, majd másnap minden felsős csapat egy 25 kérdésből álló kvíz által, így a gyorsaság és a csapatjáték is fontos szerepet játszott a verseny eredményében. A második fordulóban a tudás mellett a kreativitás került fókuszba: arra kértük a csapatokat, hogy tervezzenek egy képes faliújságot, mellyel bemutatják tanodájuk környezetének helyi értékeit, nevezetességeit, megőrzött hagyományait.

Bejaratnal csapatok

Az alsó tagozatos döntős csapatok a Nyíregyházi Állatpark bejáratánál

Az idei verseny különlegessége a döntő élménye volt. Az első két forduló legjobbjaiként szereplő csapatok ugyanis egy-egy jutalomkiránduláson vehettek részt, és ott versenyezhettek az idei teremtésvédelmi verseny győztesének járó címért. Az alsó tagozatos gyermekekből álló csapatok szeptember 9-én az Európa egyik legjobb állatkertjeként számontartott Nyíregyházi Állatparkban találkoztak, ahol egy három részből álló feladatot kellett kitölteniük a versenyzőknek, miközben sétájuk során olyan különleges állatokat ismerhettek meg, mint a Humboldt-pingvin, a Chapman-zebra vagy a kék barátpapagáj. A verseny alsós győztesei a nap végén a helyszínen vehették át jutalmukat, emlékplakettjüket és okleveleiket Eperjesi Tamástól, az RSZ Felzárkózási Osztályának osztályvezetőjétől, Németh Kornélia osztályvezető-helyettestől, Ráczné Ördögh Ágnes országos szakmai koordinátortól és Németh-Kovács Nóra országos felzárkózási referenstől.

A Legyél Te is teremtésvédő! verseny alsó tagozatának idei győztesei:

  1. hely: Hódos Tanoda Kis-Hódok csapata (Nagyhódos)
  2. hely: Köröspartiak csapata (Komádi)
  3. hely: Lápi Kisokosok csapata (Nagyecsed)
Dijatado

Eredményhirdetés a Nyíregyházi Állatparkban

Egy héttel később, szeptember 16-17-én került sor a felsős korosztály döntőjére. A két napos döntő helyszíne a bódvaszilasi Menedék Ökoturisztikai Központ épülete és környéke, ahol izgalmas programokkal készültünk a „nagyoknak”, és az ottalvós kirándulás már önmagában egy nagy ajándék volt a gyerekeknek.

A gyerekek ellátogathattak a Szilasi Tájházba, ahol különböző érdekességeket hallhattak Koleszár Krisztiánról a helyi szokásokról, hagyományokról, tárgyi emlékekről. Almakóstolás és eszközfelismerési játék színesítette a múzeumpedagógiai foglalkozást, melyet kicsik és nagyok egyaránt élveztek. Szombat este került sor a döntőre, melynek első részében szabadtéren kellett elrejtett táblákat megkeresniük a gyerekeknek, és a megtalált betűkből össze kellett állítaniuk a megfejtést. Vacsora után, immár a szállás közösségi termében folytatódott a játék, melyet a vetélkedő közreműködője, Váradi Zoltán, a debreceni Természettár vezetője vezényelt le. Mindenki „Zoli bácsija” gondoskodott arról, hogy az oklevelek megírása és az ajándékok összeállítása közben se unatkozzanak a gyerekek. A hangos nevetés tanúsította, hogy játékai nagyon tetszettek minden gyerekeknek.

A Legyél Te is teremtésvédő! verseny felső tagozatának idei győztesei:

  1. hely: Hódos Tanoda Nagy-Hódok csapata (Nagyhódos)
  2. hely: Hajnalcsillag Tanoda Természetvédőinek csapata (Kecskemét)
  3. hely: Fecskefészek Tanoda Fecskéinek csapata (Pilisvörösvár)

VZ7_8723

A felső tagozat döntős csapatai.

Fotó: Vágány Zoltán

A verseny levezetéseként másnap Bódvarákón látogathattuk meg a Rákóczi-barlangot, ahol Dudás Jutka tartott lebilincselő előadást a barlangról, a környékről és a csodás természeti kincsekről. A gyerekek többsége még nem járt barlangban, így nagy élmény volt számukra és kísérőik számára is a vezetett barlangtúra, az előadás, az izgalmas sötét és a két betévedt denevér jelenléte is. Végül a programot a bódvalenkei Freskófalu megtekintése, a környékbeli kis falvakon való átutazás, majd egy rövid szlovákiai átkocsikázás zárta, mely során a gyerekek örömmel állapították meg, hogy már elmondhatják magukról, hogy „jártak külföldön”.

Az ajándékokat, az okleveleket és az emlékplakettet a győztes csapatoknak Váradi Zoltán adta át a Felzárkózási osztály munkatársaival - Eperjesi Tamás osztályvezetővel, Kocsis István felzárkózási és cigánymissziós szakmai referenssel, Ráczné Ördögh Ágnes országos szakmai koordinátorral és Németh-Kovács Nóra országos felzárkózási referenssel - együtt. Istené legyen a hála és dicsőség, hogy az ismeretszerzés mellett ilyen fantasztikus élményekkel gazdagodhattunk a gyermekekkel együtt!

Szívből gratulálunk a verseny minden résztvevőjének, találkozzunk jövőre is!

VZ7_8979

Barlangászás a felső tagozatosokkal Bódvarákón

A Rákóczi-barlang az Esztramos Kalandtúra Egyesület által látogatható.

Fotó: Vágány Zoltán