Hírek

Ízek, színek, gondolatok – Cigánymisszió a 2019-es Csillagponton

Isten országa közöttünk van és körbevesz minket – ennek szellemében zajlott a kilencedik Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó Debrecenben, melyen az Országos Református Cigánymisszió gasztronómiai és kulturális programokra hívogatta a több mint háromezer résztvevőt.

A páratlan évnek mindig kiemelkedőnek számítanak a református fiatalság életében, hiszen 2003 óta mindig kétévente rendezi meg egyházunk az egész Kárpát-medencét megmozgató Csillagpontot. 2005 és 2017 után ismét Debrecen adott otthont a rendezvénynek, a két évvel ezelőtti alkalomhoz hasonlóan Isten ismét a Debreceni Egyetem agrár campusán gyűjtött minket össze.

kép

Örömünkre szolgál, hogy minden Csillagpont egy kicsit olyan, mint amilyennek elképzeljük a jövő egyházát: színes, ahol roma és nem roma fiatalok együtt dicsőítik az Urat, épülnek hitben és válnak áldássá mások számára – például kiscsoportok vezetésén keresztül.

A Cigánymisszió ezúttal is saját sátorral volt jelen a Lehetőségek Piacán, ahol az érdeklődők megismerkedhettek tevékenységeinkkel és programjainkkal, lehetőségük nyílt önkénteseinkkel beszélgetni, vagy éppen cigánymissziós kvízt kitölteni bögréért, esernyőért, és vászontáskáért.

kép

Még több kép a Cigánymisszó csillagpontos sátránál zajló életről erre a linkre kattintva!

Legszívesebben azt mondanánk, hogy ez utóbbi nyerte el leginkább a látogatók tetszését, de ez csak féligazság lenne: hála Istennek rengeteg embert vonzottak szervezett programjaink a találkozó első két napján is.

kép

Szerdán délután a debreceni Víg Molnár Vendéglő települt ki hozzánk, hogy ínycsiklandó cigány lecsóval örvendeztesse meg az éhes fesztiválozókat – hogy hogyan készült, azt az étterem szakácsa, Krisztián mesélte el ebben a videóban:

Még több kép a főzésről erre a linkre kattintva!

A több száz adag étel kiosztását követően este a campus Színháztermébe vártuk a Csillagpont résztvevőit. „Lappang a múlt-kór” – némi titokzatossággal fűszerezve mindössze ennyi szerepelt a programfüzetben a produkció címeként, melyet a Madách Tánc-és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei hoztak el nekünk. Idén lesz 75 éve, hogy 1944. augusztus 2-án a náci Németország felszámolta az auschwitz-birkenaui cigánytábort, kivégezve a háromezer még életben lévő, roma származása miatt elhurcolt férfit, nőt és gyereket – az előadás az akkor történteknek állít emléket, örök mementóként és figyelmeztetésként az utókor számára.

kép

A gimnazista korú, nem roma művészek a mozgásszínház műfajában idézték fel az európai cigányság szisztematikus kiirtását célzó roma holokauszt éveit, az első kirekesztő törvényektől kezdve egészen a végzetes augusztus 2-i éjszakáig – játékukat az események narrációja, dallamok és drámai hanghatások tették még dermesztőbbé. Sárközy Gyula művészeti igazgató arra kérte a hallgatóságot, hogy néma csenddel adózzanak a porajmos áldozatai előtt – bizton állíthatom, hogy a terem enélkül is néma hallgatásba burkolózott volna a látottaktól.

Még több kép az előadásról erre a linkre kattintva!

Csütörtökön a Romani Design alapítói, Varga Erika és Varga Helena látogattak ki a Csillagpontra, ahol vezetésükkel rögtönzött divabemutató vette kezdetét. A program elsősorban a hölgyeknek kedvezett, a résztvevők pedig az egész délutánt kihasználták arra, hogy magukra öltsék a tradicionális cigány mintás ruhakölteményeket. Akik időben érkeztek, a róluk készült fotókat helyben meg is kaphatták!

kép

Még több kép a divatbemutatóról erre a linkre kattintva!

A találkozó utolsó teljes napján, pénteken önfeledt dicsőítésre invitáltuk a csillagpontozókat, még mindig sokan töltötték ki cigánymissziós kvízünket, de népszerűnek bizonyult az imafánk is, ahová háláikat, kéréseiket aggathatták fel a résztvevők.

Köszönjük, hogy velünk voltatok, köszönjük, hogy veletek együtt szolgálhattunk az Úrnak – az Ő minket körülvevő, csodálatos országának építéséért!

Fotók: Kapás Csilla, Molnár Emese, Dezső Attila

Köszönjük a Belügyminisztérium anyagi támogatását, amely – a ROMA-NEMZ-KUL-19-0576 azonosítószámú, „Roma kulturális és hitéleti programok a Csillagponton” c. projekt finanszírozásán keresztül – hozzájárult a 2019. július 23-27. között megrendezésre került Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón az Országos Református Cigánymisszió programjainak megvalósulásához.

kép