Hírek

Istenkapcsolat rapdalokban megfogalmazva

Első alkalommal szervezett rap- és slamversenyt Halld meg a hangom-mottóval az Országos Református Cigánymisszió, a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) támogatásával. A Budapesti Református Skót Misszió templomában rendezett eseményen összesen tizennégy tanodás fiatal, tizenhárom formációban, hat helyszínről mutatta meg tehetségét és adott bizonyosságot érett hitéről az általuk előadott dalokban.

HCSD_20230128-004

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

Tavaly augusztusban, hagyományteremtő jelleggel szerveztünk raptábort az Ózd melletti Farkaslyukon, ahol a résztvevő tanodások három nap alatt két dalt írtak, egyikhez pedig videoklipet készítettünk – a „Levél az Úrhoz” ide kattintva hallgatható-nézhető meg.

HCSD_20230128-015

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

Ősszel ennek folytatásaként meghirdettük a Halld meg a hangom rap- és slamversenyt, melyre a tábor résztvevői mellett más gyülekezetek fiataljai is lázasan készülődtek az elmúlt hetekben: a szabolcsi Újkenézből, a hajdú-bihari Esztárról, Kokadról és Újlétáról, Kecskemétről és Budapestről jöttek el csapatok megméretni magukat, kivétel nélkül egyedi produkciókkal.

HCSD_20230128-039

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

A Magyarcsanádi Református Általános Iskola csapata már az online benyújtott pályázatához videoklipet készített, de a döntőre nem tudtak eljönni – produkciójukat hamarosan megmutatjuk közösségi médiás felületeinken. Mellettük a Kiskunhalasi Tanoda csapata jelentkezett még a versenyre, de egyéb okok miatt ők sem vettek részt a budapesti eseményen.

„A program neve, a ’Halld meg a hangom” sokféleképpen érthető és értelmezhető” – fogalmazott rendhagyó, slam-áhítata elején Sztojka Szabina, a Cigánymisszió vezetője. „Egyrészt mondhatjuk egyénként, de közösségként is, hogy halljátok meg, kik vagyunk mi és mit jelent nekünk Isten. De ugyanúgy Isten is mondhatja nekünk, hogy figyeljünk az ő szavára” – mondta a Református Szeretetszolgálat Felzárkózási Osztályának lelkipásztora.

HCSD_20230128-033

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

Eperjesi Tamás köszöntőjében kiemelte, milyen nagy dolog, hogy a fiatalok és gyülekezeteik bevállalták a felkészülés és a döntő jelentette kihívást, mely a maga formájában rendhagyónak számít. „Aki itt van, az már mindenképpen nyert” – tette hozzá a felzárkózási osztályvezető.

A produkciók sorát a kecskeméti Pusztai Dorina kezdte saját verssel – a Hajnalcsillag Tanoda tagja a korábbi Aranyhíd cigány vers- és prózamondó versenyeknek köszönhetően már rutinos fellépőnek számít, ahol szintén az általa írt műveket adta elő. Az újlétai Molnár Rikárdó és Bartha Zsolt parázs dalt rappelt el, majd az esztári Mezei Leila és Rézműves Ibolya egy-egy verssel örvendeztette meg a közönséget.

HCSD_20230128-051

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

A mezőny legfiatalabb tagja, a kilenc éves, újkenézi Balogh Jázmin Vanessza cajonos kísérettel (Szitai Szabolcs) rappelt, akit ismét Mezei Leila követett, ezúttal egyéni dalával. A Budapest-Józsefvárosi Te+Én Református Közösség képviseletében Lakatos Arnold adott számot tehetségéről, a frissítő szünetet követően pedig újabb hat produkció következett.

A kecskeméti Horváth Ketrin és Farkas Balázs duója Pusztai Dorina egyik szerzeményét adta elő, majd az esztári Gyöngyösi Barbara mondta el saját versét. Raffael Miranda és Szabó Leila a Kokadi Tanoda képviseletében lépett színpadra, akit a negyedik esztári csapattag, Novák Beatrix követett, csakugyan verssel. A dinamikus hajdú-bihari csapat előadásait a négy lány közös rapdala tetőzte be, melynek a közös tánc is a része volt. A fellépők sorát az újlétai Bartha Zsolt és Molnár Rikárdó zárta, második közös dalukkal.

HCSD_20230128-005

A zsűri dolga igencsak nehéz volt a produkciók sokszínűsége miatt – az eredményekről döntő hármast Sztojka Szabina, Veres Ábel teológus, illetve Tibes keresztyén rapper alkotta. „Nagyon nagy élmény volt látni, hogy ilyen fiatalon zenével foglalkoznak a fellépők, ráadásul keresztyén kontextusban” – mondta a zsűri elnöke. „Itt nem volt rossz produkció, mindet egyformán élveztük, a legjobb előadások mellett így több különdíjat is kiosztottunk” – tette hozzá Tibes, aki a végeredményre várva egy dalát közösen rappelte el a közönséggel.

HCSD_20230128-078

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

A Halld meg a hangom rap- és slamverseny döntőjének eredményei:

  • Legjobb egyéni rap: Lakatos Arnold (Te+Én Közösség Tanodája, Budapest)
  • Legjobb egyéni vers: Mezei Leila (Esztári Tanoda)
  • Legjobb rapduó: Raffael Miranda és Szabó Leila (Kokadi Tanoda)
  • Legaktívabb rapduó: Molnár Rikárdó és Bartha Zsolt (Újlétai Tanoda)
  • Legjobb raptrió: Pusztai Dorina, Horváth Ketrin, Fazekas Balázs (Hajnalcsillag Tanoda, Kecskemét)
  • Legjobb koreográfia: Mezei Leila, Gyöngyösi Barbara, Rézműves Ibolya, Novák Beatrix (Esztári Tanoda)
  • Legaktívabb szerző: Pusztai Dorina (Hajnalcsillag Tanoda, Kecskemét)
  • Legjobb élő zenei produkció: Balogh Jázmin Vanessza és Szitai Szabolcs (Újkenézi Tanoda)
HCSD_20230128-096

Fotó: Hanula-Csordás Dóra

Itt valóban mindenki nyert: nyertek a fiatalok, akik nem csak ajándékcsomagokkal és élményekkel lettek gazdagabbak, de olyan lelki úton haladnak, melyről felnőttként is példát vehetünk.

Így nyertünk mi is, akik újfent megbizonyosodhattunk arról, hogy nem a formátum, hanem az üzenet a lényeg: miért is ne lehetnek rapdalokban megfogalmazni Istenhez fűződő kapcsolatukat?

Egy biztos: a program nem áll le: tervezés alatt vannak a legjobb produkciókról készítendő videoklipek és lehet, hamarosan újra egy verseny keretein belül, még többen hallathatják majd a hangukat.

Összefoglaló videó a versenyről: