Hírek

Isten ügyéért jó együtt lenni

Újraegyesülésének tizedik évfordulóját ünnepelte május 18-án, szombaton a Magyar Református Egyház. Az Egység Napjára több ezren látogattak el nem csak a Kárpát-medencéből, de egész Európából, és a tengerentúlról is. Az eseményen bemutatkoztak egyházunk szervezetei, intézményei és missziói szolgálatai is, a Cigánymisszió pedig amellett, hogy saját faházzal volt jelen Debrecenben, a Nagyszínpad programjai között is bemutatkozhatott.

„Hadd tartsunk veletek, mert hallottuk, hogy veletek van az Isten!” (Zak 8,23). A Magyar Református Egység Napja szervezői ezzel az igével hívogatták a világ reformátusságát a május 18-i alkalomra. Az ünnep azonban nem csak arra adott lehetőséget, hogy az egymástól elszakított országrészekben, és távolabb élő kálvinista testvérek ismét találkozzanak egymással és újra együtt sétáljanak Isten országa felé, de arra is, hogy a cívisvárosba érkezők megismerjék, milyen színes is a református egyház.

kép

Egy évvel az MRE cigánymissziós stratégiájának 2013-as, zsinati elfogadását követően már ott voltunk a Református Egység Fesztiválon, azóta pedig jelentősen bővült tevékenységünk: folyamatosan segítettük a gyülekezeti munkát, megerősödött a HEKS gyülekezeti, és elindult az inkluzív iskolafejlesztési programja, lelkésztovábbképzéseket és közösségfejlesztő munkatársképzéseket szerveztünk, romológiai képzések elindításában segédkeztünk, Debrecen után Budapesten is református cigány szakkollégium jött létre, eseményeinken pedig több százan vettek részt az elmúlt években.

Tevékenységünk apró szeletét tudtuk csak bemutatni a Magyar Református Egység Napján, de – hála a szervezőknek – minden korábbinál többen ismerhettek meg minket. A Lehetőségek Piacán faházunkban vártuk az érdeklődőket, akik hálájukat, vagy kéréseiket oszthatták meg apró cetlikre felírva, majd aggathatták fel azokat az esemény arculatához tökéletesen illeszkedő imafára, fotófalunk mellé.

kép

Nagy sikert aratott a 15 kérdéses roma kvízünk, melynek helyes kitöltéséért cigánymissziós vászontáskát, illetve bögrét kaphattak az arra járók. A kérdéssor nem volt könnyű, hiszen tevékenységeinkről és a cigányság történetéről szerzett ismeretekre voltunk kíváncsiak – de azért annyira nehéz sem, hogy ne fogytak volna el az eseményre készített ajándékaink. :)

Az Egység Napjára új szórólapokkal készültünk, melyek egy idő után szintén hiánycikknek bizonyultak, akárcsak a szakkollégiumi kiadványok – debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium munkatársai és hallgatói mellett ugyanis a RefoRom, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium diákjai is velünk tartottak az eseményre. A WISZ elhozta a Magyarországon egyedülálló, Habiszti nevet viselő, cigány kulturális társasjátékát, amely kiválóan ötvözi a szórakozást az ismeretek bővítésével.

kép

Szombaton velünk tartott Varga Erika, a Romani Design alapítója és tulajdonosa is, aki a Kézműves Sarokban egyaránt várt ügyes kezű kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy romani mintás anyagdarabokból készítsenek ötletesebbnél ötletesebb alkotásokat.

Noha ezek már önmagukban minőségi tartalommal töltötték meg a napot, számunkra az Egység Nap fénypontját mégis az jelentette, amikor a Nagytemplom előtt felállított Nagyszínpadon is bemutatkozhattunk. Külön ezért a szereplésért érkezett Debrecenbe a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájának „Gypsy Band”-csapata, amely Plicher Dorka vezetésével fergeteges hangulatot varázsolt az eseményre.

kép

A tanárnő maga kanalakat ragadott, a fiúk pedig gitárral, cajonnal és kannával kísérték a Nincsen pénzem, Anyám Parno Graszt-nótát, a Lekapcsolom a villanyt a fejemben-t a Bajdázótól, az Elindultak a cigányok a bálba… kezdetű népdalt, valamint a 264. dicséretet (Áldjad én lelkem a dicsőség erős királyát).

Szereplésük apropóját az adta, hogy a Baranya megyei intézmény pilotiskolaként csatlakozott a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) inklúziós iskolafejlesztési programjához a tavalyi évben. Nagyharsányban 2010 után indult el egy példaértékű folyamat, ahol a gyermekek értékességének és tehetségének kibontakoztatása jelentette az elsődleges célt – ez nem csak a fiatalokat, de az intézmény munkatársait is összetartó közösséggé kovácsolta össze.

kép

„Nem a problémákra, a problémásnak mondott személyekre, vagy csoportokra fókuszálunk, hanem a teljes közösség fejlesztését végezzük” – mondta a nagyszínpadon a nagyharsányiak szívmelengető produkciója után Pintérné Lázok Orsolya, az iskola igazgatónője. „Jól értjük egymást a Cigánymisszió munkatársaival, és Isten ügyéért jó együtt lenni, együtt gondolkodni. Merjük lebontani saját közösségeinkben a sztereotípiákat, és mondjunk igent ezekre, az ilyen gyermekekre és jövőjükre. Ez a keresztény inklúzió. Jézus azt mondja: ’Aki befogadja ezt a kisgyermeket az én nevemért, az engem fogad be.’ Isten áldja meg döntéseinket!”

Előadásunk második felében a Cigánymisszió Együtt Egymásért (EFOP 1.3.7-17-2017-00165) közösségfejlesztő projektünk résztvevői és munkatársaink zenéltek Balogh Tibor képzőművész, valamint Carlaw Judit missziós munkatárs vezetésével – a nagyszámú közönség bátran kapcsolódott be tapssal, vagy énekkel az Uram, én szükségem, Harmadnap hűvös hajnalán…, és az Elveszettek voltunk… című dalokba.

kép

Az örömzenélés délutánig folytatódott a Cigánymisszió faházánál, az ünnepi istentiszteletre igyekvők mosolyogva és örömmel álltak meg a Piac utcai stand előtt – kifejezetten hasznunkra vált, hogy az 1-es és 2-es debreceni villamosok megállójának tőszomszédságában táboroztunk le. :)

A napot az esemény helyszínétől néhány perces sétára található WISZ-ben zártuk, ahol Mózes Áron igazgató, Kiss Andrea szakmai munkatárs, valamint szakkollégisták meséltek az Együtt Egymásért projekt résztvevőinek az intézmény küldetéséről és működéséről.

kép

Köszönjük mindenkinek, aki kilátogatott hozzánk a Magyar Református Egység Napján – adja Istenünk, hogy kivétel nélkül, valóban egyek lehessünk egyházunkban!

Fotó: Cross Studio, Dezső Attila, Juhász Levente, Tóth Ádám