Hírek

„Isten szívébe valamennyiük neve bele van írva”

Ökumenikus imaórán emlékeztek meg vasárnap este a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozatairól Budapesten a Sant'Egidio közösség szervezésében.

A szertartást vezető Székely János katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense beszédében kiemelte: a roma holokauszt áldozatai veszteseknek tűnnek, olyan embereknek, akiket eltaposott a történelem, akik névtelenül tűntek el az emberiség emlékezetéből. Ezeket az embereket gyilkosaik arra sem méltatták, hogy neveiket feljegyezzék, „Isten szívébe azonban valamennyiük neve bele van írva”, és sorsuk az ő emlékezetéből kitörölhetetlen - hangsúlyozta Székely János.

Nem szánakozva, hanem tisztelettel kell emlékezni a körülbelül félmillió áldozatra, ugyanakkor fontos emlékezni a roma holokauszt „számtalan ragyogó pillanatára is”, a hősiesség és a bátorság pillanataira – figyelmeztetett a katolikus püspök. Példaként említette a roma családok küzdelmét, hogy a koncentrációs táborban is együtt maradhassanak családjaik és azt az 1944. május 16-i lázadást, amellyel a fiatal roma férfiak megvédték családjaikat.

Székely János „az emberség apró tanújeleikének” nevezte azokat a cselekedeteket, amelyekkel nem roma emberek segítették roma embertársaikat, megakadályozva elhurcolásukat vagy meggyilkolásukat. A szertartáson református lelkészként részt vevő Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy újra és újra gyilkos indulatok éberednek a világban: ember támad emberre, magyar támad magyarra, magyar támad cigányra. Megszületik a másik elutasítása, és az elutasításból megsemmisítés lesz – figyelmeztetett.

Isten egy vérből, egy földből teremtette meg az embert, „mindannyiunkban az ő szelleme, lelke lakik, mégis újra és újra vannak gyilkosok és vannak áldozatok”. A gyász pedig kötelez: „az itt maradottak vigasztalására és segítésére, a tettesek és indulataik néven nevezésére” – tette hozzá. „Szükség van bölcsességre, hogy az áldozatok ne maradjanak áldozatok, hanem felfedezzék magukban az erőt és kezükbe vegyék sorsukat” – mondta.

Balog Zoltán végül azért imádkozott, hogy „akinek a dolga a segítség, az segítsen, akinek a dolga a védelem, az védjen, akinek a dolga a tettesek néven nevezése, az vállalja, akinek pedig meg kell bocsátania, az tudjon megbocsátani” – fogalmazott.

A szertartáson részt vett mások mellett Fabiny Tamás evangélikus püspök, Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke és Sánta Péterné VIII. kerületi alpolgármester.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként.

(Forrás: MTI)